Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Trudnice i porodilje u najvećem državnom porodilištu u Srbiji, u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", danima su se „gušile“ i pokušavale da se izbore sa tropskom vrućinom, jer dok je napolju kazaljka na termometru prelazila 40 stepeni, u sobama na trećem i četvrtom spratu nisu radile klime. Prema rečima direktora ustanove, prof. dr Željka Mikovića, na ovom „starom i dobro poznatom“ problemu se radi, a situacija je danas „značajno bolja“.

Na tropskim temperaturama, koje su ovih dana pogodile Srbiju, zdrave osobe muče se sa vrućinom, bore za vazduh, izbegavaju da izlaze napolje, a lekari, osim što preporučuju redovan unos tečnosti, apeluju da se vreme provodi u klimatizovanim prostorijama.

Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nažalost, žene koje su najosetljivijeg zdravstvenog stanja, trudnice koje čekaju porođaj, kao i pacijentkinje koje su se nedavno porodile, a leže na trećem i četvrtom spratu GAK „Narodni fornt“, danima nisu imale klimu.

U sobama ventilatori

„Svake godine kad nastupe velike vrućine, klime se pokvare, pa pacijentkinje, ali i osoblje, proživljavaju pakao. To je već očekivano i uobičajeno. Klime su stare i neispravne, nikome ne pada na pamet da ih menja, a u sobama nema nikakve ventilacije. Unutra je neizdrživa vrućina. Žene su van sebe od besa, kažu da je nepodnošljivo i da će na svoju odgovornost da izađu i odu kući da se porađaju“, kaže za Nova.rs medicinska sestra, koja više od 10 godina radi u ovoj ustanovi, ali je zamolila da ostane anonimna.

Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Proteklih dana, dok se u Srbiji „topio asfalt“, pacijentkinjama u „Frontu“, prema njihovim rečima, jedini spas bili su ventilatori.

Komentari trudnica i porodilja na društvenim mrežama, svedoče o stanju u kojem se ovo staro porodilište nalazi.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ceo treći i četvrti sprat nema klimu. Žena koja leži ovde već tri nedelje, kaže da klime ne rade od kad je ona u bolnici. Imamo samo ventilatore u sobama. Pitale smo sestre šta se dešava i odgovorile su nam da je to tako svake godine kad su velike vrućine“, revoltirano piše jedna trudnica.

„U iskušenju sam da pobegnem odavde i da se porodim kod kuće!“, naglašava ona.

Klime se kvare već godinama

Na stanje u „Frontu“ reagovale su žene, koje su prethodnih godina, tokom leta, ležale u ovoj bolnici, i svedoče da ni tada – nisu radile klime.

Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pile smo po četiri litre vode svaki dan kako se ne bi smanjila količina plodove vode, medicinske sestre su pravile promaju pokušavajući da nas rashlade. Jedna žena se, sećam se, onesvestila od vrućine i to je bio skandal. Objašnjavali su nam kako su klime centralne i stare i kad se pokvare ne mogu da se vrate u funkciju. Na prozorima u to vreme nije bilo ni roletni, pa je od ranog jutra sunce pržilo“, piše jedna bivša trudnica, koja je 2017. tokom jula i avgusta ležala u „Frontu“ dok je održavala visokorizičnu trudnoću.

Da klime na dva sprata ovog GAK-a nisu radile prethodnih dana, za Nova.rs potvrdio je i direktor prof. dr Željko Miković, i naglasio da je danas situacija „značajno bolja“.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

„Front je stara bolnica i klime su takve kakve su, kvare se kad god su velike vrućine. Trudimo se da ih održavamo koliko možemo, ali to je sve dotrajalo. Radimo na ovom problemu i danas je situacija značajno bolja nego prethodnih dana“, kaže za Nova.rs prof. dr Miković.

Porodilište u zgradi iz 1926.

Podsećamo da smo u aprilu ove godine pisali o problemima sa vodovodom i cevima u GAK „Narodni front“, kada je sa slavina danima tekla smeđa voda. Pacijentkinje i zaposleni u ovoj ustanovi, ispričali su tada za Nova.rs da su koristili isključivo flaširanu vodu, ne samo za piće, već i za pranje ruku, umivanje, a porodilje na tuširanje nisu ni pomišljale, dok su novorođene bebe takođe ispirali kupovnom vodom iz flaše.

Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Problemi sa cevima, vodom, starim klimama ni malo ne čude, kad znamo da se porodilište GAK “Narodni front” od 1955. nalazi u zgradi, u centru Beograda, u Ulici kraljice Natalije, u objektu podignutom još 1926. godine.

Pročitajte još:

Podsetimo, još u martu 2023. najavljeno je da će ovo, najveće porodilište u regionu, biti konačno preseljeno na Bežanijsku kosu. Plan za preseljenje ponovila je i ministarka zdravlja Danica Grujičić u januaru ove godine, kada je izjavila da izgradnja nove bolnice kreće u drugoj polovini 2024, a ranije je naglasila više puta da je zgrada u kojoj je GAK “Narodni front”.

neadekvatna.

Novi objekat za 120 miliona

Ni novi-stari ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nije propustio priliku da govori o ovom porodilištu i o rešenju brojnih problema sa kojima se decenijama nose zaposleni i pacijentkinje. On je krajem maja ove godine najavio izgradnju GAK „Narodni front“ na Bežanijskoj kosi, i naglasio da će koštati 120 miliona evra.

Zlatibor Lončar Foto:B.P./ATAImages

Inače, inicijativa za većom zgradom, kapacitetima, boljim uslovima i selidbom u novi prostor, postoji već čitavu deceniju.

“Ideju o preseljenju Fronta sam implementirala još 2014. i 2015. kada je kancelarija pri Vladi opredelila čak i sredstva za tu namenu. Međutim, od tada se ništa nije pomerilo sa mrtve tačke. Tu se obavljaju rizične i komplikovane operacije, rade se skrininzi, procedure vantelesne oplodnje i porođaji, sve u zgradi staroj skoro 100 godina, koja je rekonstruisana tri puta do sada”, ispričala je ranije za Nova.rs prof. dr Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva i nekadašnja direktorka ove ustanove.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nekad je u zgradi bio i sanatorijum.

“Kasnije je bila smeštena ‚Ozna‘, a potom porodilište. Zgrada se sastoji od pet objekata koji su dograđivani u međuvremenu, pa možete da zamislite kako to sve izgleda i koliko je neadekvatno i nekomforno za posao koji lekari obavljaju, ali i za pacijente“, opisala je prof. dr Rakić u razgovoru za naš portal.

Građanima, međutim, najviše smeta činjenica da u okolini ove bolnice nema mesta za parking. To je jedan od najvećih problema, pre svega za porodilje koje sa bebama napuštaju ovu ustanovu, a ne mogu da hodaju kilometrima do prvog parking mesta, gde ih uglavnom čeka prevoz do kuće.

***

BONUS VIDEO: Odbačena krivična prijava za akušersko nasilje u GAK „Narodni front“: Kako se boriti protiv ove zlupotrebe sile?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare