Telekom Srbija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs,FotoMUP Srbije, Shutterstock

"Telekom Srbije" obustavio je nabavku vrednu milion evra kojom je trebalo da bude kupljeni telekomunikacioni materijali, odnosno betonski stubovi, a za šta je kao partner pozvana firma "Betonjerka Akesinac" u vlasništvu kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića, saznaje Nova.

Nabavka, za koju su ponude trebalo da bude otvorene juče, 6. maja, otkazana je nekoliko dana ranije. To se vidi iz i-mejla „Telekoma“, označenog kao „poslovna tajna“, a u koji je Nova.rs imala uvid. U poruci se navodi da je nabavka pod rednim brojem 556/22 obustavljena zbog „dodatne analize zahteva“. Kako se može videti u dokumentaciji u koju je Nova imala uvid, kupuje se više od 8.000 stubova, različitih dimenzija, vrsta, namena…

Procenjena vrednost nabavke je 120 miliona dinara, odnosno oko milion evra.

Foto: Pritnscreen/YouTube/TANJUG

Datum nove nabavke nike objavljen. Ipak, upućeni partneri „Telekoma“ tvrde da će nabavka, pre ili kasnije, biti sprovedena, a sumnjaju da je ovoga puta odložena pre svega kako bi se uslovi tendera dodatno prilagodili Veselinovićevoj „Betonjerki“.

Za to, u ovom trenutku, nema dokaza. Simptomatično je, međutim, da je – kako je Nova pisala minulog meseca – poziv za tender upućen firmi kosovskog biznismena (kao i drugim kvalifikovanim firmama, naglašeno je iz u odgovoru iz „Telekoma“) uprkos tome što je „Betonjerka“ od kraja prošle godine pod sankcijama američkog Ministarstva finansija.

Tim paketom sankcija, koje američka vlada uvodi pod Magnicki aktom – „dizajniranom“ da se ograniči uticaj pojedinaca i zvaničnika koji se sumnjiče za korupciju i organizovani kriminal – obuhvaćen je niz Veselinovićevih firmi. Brojne od njih već posluju sa državnim organima i javnim preduzećima Srbije. U obrazloženju sankcija navodi se da je Veselinović formirao organizovanu kriminalnu grupu koja je na severu KiM sprovodila različite nezakonite poslove.

Podsećamo, Zvonko Veselinović obuhvaćen je i istragom za ubistvo Olivera Ivanovića, jednog od ključnih figura Srba sa Kosova i Metohije decenijama unazad. Ivanović je ubijen u januaru 2018, a kosovskog tužilaštvo za njegovu smrt direktno sumnjiči više osoba srpske nacionalnosti. Istraga protiv Veselinovića, međutim, stoji od trenutka kada je on pobegao iz Kosovske Mitrovice u centralnu Srbiju.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić: Direktor Telekoma dao milione evra Acu Đukanoviću i Bebi Popoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare