Sve o sahrani patrijarha Irineja

Društvo 20. nov. 202016:00 > 16:43
Podeli:
Patrijarh Irinej Foto: Zoran Lončarević

Kako je ranije objavio portal Nova.rs, patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju, a tokom sutrašnjeg dana će telo poglavara SPC biti izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Pročitajte još...

“Telo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom”, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Iz Srpske pravoslavne crkve su naveli da će Sveta zaupokojena liturgija biti služena u nedelju u hramu Svetog Save na Vračaru, s početkom od 9 časova. U nastavku liturgije biće služeno opelo, a zemni ostaci patrijarha Irineja biće sahranjeni u kripti hrama Svetog Save. Zbog smrti patrijarha u Srbiji će biti proglašeno tri dana žalosti.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je danas od posledica koronavirusa. Ovu informaciju, najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

Pročitajte još...

U Beograd je već stigao mitropolit dabrobosanski  Hrizostom Jević, vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, sve do izbora novog patrijarha.

Sve informacije o smrti patrijarha Irineja, možete pratiti na na našem blogu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar