Protest protiv Rio Tinta u Novom Sadu Foto: N1/Sanja Kosović

Novosadski aktivisti, među kojima je bilo i studenata, došli su večeras u policijsku stanicu u tom gradu kako bi se predali "zbog aktivizma".

Studenti obučeni u bele majice s crnim prugama i natpisima „Aktivista“ i „Aktivistkinja“ došli su prvo u policijsku stanicu u ulici Kralja Petra, da bi ih službenik uputio na stanicu Stari Grad u Radničkoj ulici.

Kako je za Betu potvrdila studentkinja i aktivistkinja neformalne grupe Studenti protiv autoritarne vlasti (STAV) Mila Pajić, oni su razgovarali sa dva inspektora, kojima su predočili da su došli jer su čuli da se u Srbiji hapse aktivisti.

„Mi smo se njima obratili kako bismo saznali da li je aktivizam u Srbiji kažnjiv, pošto smo primetili da se u poslednje vreme aktivisti privode na informativne razgovore“, navela je ona.

Dodala je da su inspektore pitali i da li će policija ispoštovati naredbu ukoliko je ona izvan zakona.

„Dobili smo odgovor da aktivizam u Srbiji nije kažnjiv, a da policija poštuje zakon, a ne naređenja“, rekla je Pajić.

Ceo razgovor je trajao oko sat vremena, a bilo je reči i o nedavnom saslušanju aktiviste u Novom Sadu, kao i određivanju zatvora aktivistima u Beogradu.

„Pitali smo ih da li je moguće da se radi o zastrašivanju građana i da li je moguće da policija učestvuje u tome kada bi morala da se stara o očuvanju javnog reda i mira i da radi u javnom interesu“, kazala je Pajić.

Po njenim rečima, inspektori su im rekli da je sve rađeno po zakonu i da se aktivistima neće ništa desiti ukoliko poštuju propise.

„Dobićemo zapisnik sa tog sastanka i sada imamo argument da, ukoliko neko od nas bude uhapšen, možemo da se pozovemo na to da su nam dva policijska službenika rekla da aktivizam sam po sebi nije kažnjiv“, navela je Pajić.

Nakon protesta u Novom Sadu 7. jula, aktivista STAV-a Branislav Đorđević odveden je sa posla na informativni razgovor zbog izjava sa protesta.

Nakon protesta u Beogradu i blokade železničke stanice Prokop 10. avgusta, trojica aktivista su privedena i osuđena na 30, odnosno 40 dana zatvora zbog napada na novinarku Informera .

Nakon reakcije građana i advokata, sud je usvojio žalbu i pušteni su na slobodu.

***

BONUS VIDEO – Aktivista posle hapšenja na protestu: „Što imperija više pada, metode su joj sve luđe“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare