Autor: Slađana Đermanović

U lečenju posledica korone koriste se i kortikosteroidi. O tome u kojim slučajevima se primenjuje takva terapija, koje su koristi i eventualni rizici, porazgovarali smo sa pulmologom Dejanom Žujovićem.

Naš sagovornik je jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs „Struka protiv korone“ u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

„Na početku pandemije mi smo imali teoriju da su kortikosteroidi štetni i da ne bi trebalo da se uključuju u terapiju kod obolelih sa koronom. Onda smo malo počeli da menjamo stavove. Počelo je sa Deksazonom, a sada u zvaničnim preporukma za lečenje kortikosteroidi imaju legitimno mesto kod svakog pacijenta sa progresijom bolesti. Ako se na kontrolnom snimku pluća vidi pogoršanje, ako se promene povećavaju ili umnožavaju. Indikativno je i povećanje CRP-a, kao i svih drugih inflamatornih parametara. Ukoliko su te vrednosti u porastu, tu se već javlja prostor za uključivanje kortikosteroida“, objašnjava Žujović.

Iskusni pulmolog kaže da on lično preferira, a i u zvaničnim preporukama se izdvaja, Pronizon.

„Idemo sa nekom šemom pet dana po dve tablete, pet dana po jedna i po tableta, tri dana po jedna tableta, tri dana po pola tablete i tri dana po četvrtina tablete. Terapija se uzima ujutro posle doručka“, navodi Žujović.

Kortosteroide, ukazuje doktor Žujović, ne treba da primaju pacijenti sa koronavirusom, koji dobro reaguju na terapiju i u stabilnom su stanju. Takav vid terapije nije potreban kada nema napretka bolesti, kada su pacijenti afebrilni i na kontrolnim pregledima su nalazi bolji ili barem nije došlo do pogoršanja.

„Sve one pacijente koje ne gledaš kao dramatične i problematične, za njih nema potrebe da se uključuju kortikosteroidi“, konstatuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ukoliko se kortikosteroidi pravilno doziraju, ne bi trebalo da bude nekih sistemskih efekata.

„Dijabetičari moraju da vode računa o vrednostima svoje glikemije. Takođe pacijenti sa povišenim pritiskom moraju redovno da prate i mere vrednosti. I jedni i drugi treba da koriguju svoje terapije ako vide da dolazi do pogoršanja – može da skoči pritisak, mogu da skoče i vrednosti šećera u krvi“, upozorava doktor Žujović.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare