Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je potvrđeno prisustvo britanskog soja koronavirusa. Kako će pojava tog novog soja u Srbiji uticati na dalji tok epidemije? Da li se može očekivati povećanje broj zaraženih? Šta se zna o tom soju? Da li se razvija teža klinička slika ili je veća smrtnost?

Na ova pitanja odgovara prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

On ocenjuje da nije u pitanju samo britanski soj, već i ostali koji se pominju poslednjih dana, pre svega južnoafrički i brazilski i ističe da sve te vesti treba staviti u širi kontekst, kako bi se izbeglo stalno uznemiravanje javnosti.

 


„Po svojoj prirodi, uzročnik kovida 19 je sklon izmenama svoje strukture. One nisu tako radikalne i tako česte kao kada je u pitanju virus gripa, ali se povremeno dešavaju i pažljivo se prate. Posebno su važne promene u šiljcima na površini virusa, jer su oni najveći izazov za naše imunske reakcije“ ističe.

Dodaje da pojedinačne, takozvane tačkaste mutacije po pravilu nemaju veći značaj, ali bi „predstavljalo problem njihovo udruženo javljanje, naročito ako se koncentriše u kritičnim delovima virusne nasledne građe“.

„Mora se imati u vidu da se soj virusa sa kojim smo se suočili prošlog proleća razlikovao od originalnog vuhanskog soja, da je letos počeo da se rasejava soj nastao u Španiji sa unekoliko različitim karakteristikama, pa da se evolucioni ciklus nastavio i da su dalje izmene biološka neminovnost“ navodi.

Profesor Radovnaović naglašava da je s praktične tačke gledišta važno da li se novoiskrsla varijanta brže i lakše prenosi,  da li menja kliničku sliku, i  da li utiče na efektivnost vakcinacije.

„Prvo, po svemu sudeći, britanski soj brže i lakše nalazi svoj put do novih domaćina u ljudskoj populaciji, što znači da nam je više prilagođen od svojih preteča. Drugo, ima indicija da novi soj vodi nešto većoj smrtnosti.Treće, virus izolovan u Velikoj Britaniji neće da utiče na delotvornost postojećih vakcina“ objašnjava.

Isto, prema njegovim rečima, važi i za mutante o kojima se poslednjih dana govori, uz samo teoretsku mogućnost da se uoči minimalan negativan efekat, ali bez većeg praktičnog značaja.

„U daljoj budućnosti može negde u svetu da se izoluje potomak nekog od postojećih sojeva novog virusa korona koji će učiniti upitnim učinak vakcinacije.Međutim, suština je u tome da savremena nauka dozvoljava da se, zahvaljujući već ovladanom tehnologijom, pristupi izmenama koje bi za samo nekoliko nedelja izbacile na tržište odgovarajući odgovor na takav izazov“ ocenjuje.

Pošto je soj iz Velike Britanije već dospeo u Srbiju, profesor Radovanović ističe da „kada bi se do sada preduzimane mere zamrzle, što znači kada se ne bi dodatno reagovalo, bilo bi realno očekivati izvestan porast broja obolelih i umrlih„.

„Međutim, intervencije u sprečavanju i suzbijanju kovida 19, a pre svega sve obimnija vakcinacija, treba da neutrališu domete ove pretnje“ zaključuje.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Verica Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana JovanovićSrđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare