Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Više stotina Kragujevčana danas popodne okupilo se na Đačkom trgu ispred Prve gimnazije kako bi odali poštu nastradalima u školi "Vladislav Ribnikar" i izrazili saučešće i solidarnost sa porodicama žrtava.

Građani su u tišini palili sveće i polagali cveće.

Odrasli, deca i čitave porodice, ovim činom solidarnosti pokazali su da zajedno tuguju zbog nezapamćene tragedije koja se desila u jednoj srpskoj školi.

Učenici Prve gimnazije, organizovano su izašli sa nastave i položili sveće i upalili sveće za nastradalu decu i školskog čuvara.

Kraj spomenika Vuku Karadžiču ispisane su poruke „Da se nikada ne ponovi“ i „Počivajte u miru“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Građani su zanemeli i nemaju reči kojima bi izrazli svoja trenutna osećanja.

Jedna profesorka, kratko je za naš portal rekla da je ova tragedija „mogla da se dogodi u bilo kojoj školi“.

Njena koleginica Bojana Mališ, skrhana zbog stradanja dece, dodala je da „škole godinama upozoravaju, ali da ih niko ne sluša“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Naš položaj je devastiran, naš ugled se urušava decenijama i niko nas ne sluša. Nemamo nikakvu pomoć. Ja se lično osećam kao da sam ubačena u ring, a da su mi ruke vezali na leđima i sad treba da se borim. Nemam nikakve alate i nemam nikakva sredstva. Nemamo obuku kako da reagujemo u ovakvim situacijama i za mnoge druge stvari koje se stavljaju ispred nas. S jedne strane treba da se nosimo s inkluzijom, a iskreno, s druge strane imamo sve veći broj dece sa nekim ozbiljnim mentalnim poremećajima i nismo obučeni da se nosimo s tim“, ispričala je Bojana.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ova profesorka je ukazala i da su mnogim školama, kako je rekla, ograničeni resursi, te da učenici nemaju kome da se obrate za pomoć.

„Konkretno, u mojoj školi postoji pedagog, ali nemamo psihologa. Pedagog radi samo u prepodnevnoj smeni, a ako se nešto desi popodne, deca nemaju kome da se obrate“, rekla je ona.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Poziv Kraujevčanima da se okupe na Đačkom trgu danas je preko društvenih mreža uputila neformalna grupa građana „Mi smo Kragujevac“.

„Juče je stala Srbija, juče smo svi zaćutali, juče smo svi pali na ispitu. Pokažimo da smo ljudi, da u nama ima empatije, kako se ova tragedija nikada više ne bi ponovila“, stajalo je u pozivu ove grupe građana.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prosvetni radnici i sutra odaju poštu

Unija sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu, najavila je da će se prosvetni radnici u znak solidarnosti i saučešća sa porodicama nastradalih, okupiti i sutra, takođe na Đačkom trgu.

Predsednica sindikata u Kragujevcu Ljiljana Miletić za Nova.rs je izjavila da će skup prosvetnih radnika biti u 11 sati, a potom će simbolično prošetati gradskim ulicama do Trga kod krsta, gde će zapaliti sveće i položiti cveće.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

***

BONUS VIDEO – Veliki broj okupljenih ispred škole Vladislav Ribnikar – snimci sa zgrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar