Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uvesti PCR testiranje za sve koji ulaze u zemlju, skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata, preći na onlajn nastavu u školama, samo su neke od mogućih mera koje se ovih dana pominju u suzbijanju širenja koronavirusa.

Zbog naglog skoka zaraženih, pošto je juče zabeleženo više od hiljadu novih slučajeva zaraze, najavljeno je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti javnosti i govoriti o novim merama za suzbijanje epidemije.

Celu Evropu zahvatio je novi talas epidemije, koji bar po brojkama novozaraženih na dnevnom nivou izgleda obimniji nego prethodni, pa su mnoge evropske mere već posegle za vrlo oštrim merama.

U Sloveniji postoji zabranu kretanja između opština, proglašena za celu zemlju, a predviđeno je da će se postepeno ublažavati u onim regionima koji se budu najuspešnije borili sa virusom.

Nove mere uvela je i Hrvatska, pa su tako ograničena okupljanja do 50 osoba. Javna okupljanja mogu trajati do 22 časa, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Na svadbama može da bude najviše 30 osoba, koliko i na sahranama, a na privatnim okupljanjima 15. Od ponoći do šest časova u Hrvatskoj se zabranjuje prodaja alkohola, a nošenje maske obavezno je i na otvorenom ako nije moguće držati fizičku distancu od 1,5 metar.

Vlasti Francuske su najpre 17. oktobra u  deset najviše pogođenih regiona uvele policijski čas tokom noći od 21 do šest sati ujutro, što je kasnije prošireno na dve trećina stanovništva. Postoje najave da bi policijski  čas mogao da počinje ranije, a pominje se i mogućnost da bude uveden karantin tokom vikenda, od petka uveće do ponedeljka ujutro.

Foto:EPA-EFE/VINCENT VOEGTLIN F

U Češkoj, gde je trenutno proporcionalno broju stanovnika najveći broj obolelih,  do trećeg novembra je na snazi policijski čas od 21 čast do pet ujutro. Prodavnice moraju da budu zatvorene do 20 sati, a nedeljom će raditi apoteke i benzinske pumpe. Škole i ugostiteljski objekti su u potpunosti zatvoreni. Zabranjeno je okupljanje više od dve osobe koje nisu iz iste porodice ili radnog okruženja, a putovanja su dozvoljena samo za osnovne potrebe. Zaposlenima je preporučeno da rade od kuće.

Irska je prva evropska zemlja koja se potpuno zatvorila na šest nedelja da bi zaustavila širenje koronavirusa. Svi koji mogu rade od kuće sve do prvog decembra. Irske mere koje se trenutno smatraju jednim od najstrožih u Evropi podrazumevaju zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihovog doma, a restorani i barovi mogu da rade samo dostavu. Međutim, škole i vrtići su ostali otvoreni.

Italija je pre dva dana uvela obavezu zatvaranja barova, kafića i restorana najkasnije do 18 sati, zatvaranje teretana, bioskopa i bazene, a sve u pokušaju da zaustavi brzi ponovni rast zaraženih. Mere su uvedene uprkos protestima u Napulju i Rimu protiv policijskog časa. Najnoviji dekret italijanske vlade važiće sve do 24. novembra, a podrazumeva policijski čas i to u pojedinim gradovima od 23 sata, a u pojedinim gradovima od 24, zavisno od regije.

Srpski lokdaun ovog proleća

Da podsetimo, Srbija je na početku pandemije koronavirusa u martu imala jedne od najstrožih mera u Evropi. Starijima od 65 godina najpre je u potpunosti bilo zabranjeno kretanje uz dozvolu da jednom nedeljno u jutarnjim časovima u posebno određenim prodavnicima mogu da idu u nabavku. Kasnije je ta mera delom ublažena što je toj populaciji dozvoljeno da na sat vremena izlaze u šetnju tokom trajanje policijskog časa, kada su ostale kategorije stanovništva zatvorene u kući.

U Srbiji je tokom vanrednog stanja od sredina marta od početka maja, za sve stanovnike važio policijski čas, koji je s vremenom produžavan. Počeo je kao zabrana kretanje od 20 uveče do pet ujutro, da bi se u jednom trenutku pomerio na 18, pa na 17 časova. Takođe vikendima i praznicima, postojao je režim policijskog vikenda kada je najčešće zabrana kretanja počinjala u petak u 17 da bi trajala do ponedeljka ujutro. Većina zaposlenih je radila od kuće, nastava u školama je organizovana na daljinu, gradski prevoz je bio organizovan samo sa stanovnike sa posebnim dozvolama kretanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare