Zoran Radovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da privatnim laboratorijama nije dozvoljeno da rade PCR testove da se ne bi problematizovala razlika zašto to testiranje košta na zahtev građana 50 evra ako se zna da je cena tog testa 10 evra. Privatnicima se, kako tvrdi ovaj epidemiolog, ne dozvoljava da rade PCR testove, jer onda ne bi mogla da se prikriva istina o broju zaraženih.

Radovanović je u svojoj kolumni za Danas, koju je preneo na svom Fejsbuk profilu, pozvao Krizni štab da testira sve više ljudi.

„Zašto već nedeljama postavljamo vrlo visoke kriterijume za testiranje, pa većina bolesnika biva vraćena kući bez provere osnovane sumnje na kovid 19? Skup je test od 10 evra?“ pita Radovanović u svojoj kolumni.

Na to je u komentarima usledilo pitanje: „Dr Radovanović reče da PCR test košta 10€, a kad ga radi država na lični zahtev 50€. Gde se gubi 40€?“.

Radovanović odgovara da je to „jedan od razloga što privatnicima nije dozvoljeno da rade PCR test (uz luda objašnjenja, kao što su navodna neopremljenost, nezainteresovanost, nekompetentnost itd.)“.

„Drugi razlog je skrivanje istine: ako bi privatnici nalazili da je svaki drugi ispitanik pozitivan, postavilo bi se pitanje kako je taj procenat zvanično desetostruko niži u državnim laboratorijama“ zaključio je Radovanović.

Kako je Nova.rs već pisala nakon brojnih najava iz Kriznog štaba da će i privatne laboratorije moći da rade PCR testove i konačnog otvaranja mogućnosti da za to apliciraju krajem jula, onima koji su odlučili da se prijave za taj posao stigao je apsurdan odgovor – da dozvolu ne mogu dobiti jer su privatnici.

Iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova (APZU) objasnili su za Nova.rs da su se nakon što je Ministarstvo zdravlja, krajem jula, na svom sajtu objavilo obrasce za izdavanje potvrđujućeg rešenja za PCR, prijavile dve laboratorije.

pcr test
Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

„Obe laboratorije koje su do sada podnele zahtev za potvrđujuće rešenje za PCR testiranje na COVID 19 su početkom ove nedelje dobile rešenja o obustavljanju postupka zbog nepostojanja uslova za dalje vođenje postupka“, navode iz APZU.

Ministarstvo je u obrazloženju laboratorijama koje su aplicirale navelo da je „odlukom o proglašenju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bočešću propisano da se testiranje stanovništva na prisustvo virusa vrši u svim mikrobiološkim laboratorijama zdravstvenih ustanova u javnoj svojini“.

„Kako je podnosilac privatna praksa osnovana sredstvima u privatnoj svojini ne postoje uslovi da se pokrenuti postupak za dobijanje dalje vodi“, objasnili su iz Ministarstva privatnim laboratorijama.

Podsećamo da je početkom epidemije koronavirusa Vlada Srbije donela odluka da je nabavka medicinskog materijala neophodnog za lečenje moguća i bez sprovođenja procedure javnih nabavki, pa javnost nema uvid u cene po kojima se nabavljaju ni PCR testovi, respiratori i druga medicinska oprema.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare