Foto:Foto: Shutterstock; Nemanja Jovanović, googlemaps

Ime Branka Ružića kao kandidata za novog ministra prosvete je poslednje objavljeno kadrovsko rešenje u novom kabinetu u Nemanjinoj - kao da se nikome ne žuri da sedne u ovu vruću stolicu. Eventualni prelazak na onlajn nastavu, zahtevi studenata da se smanje školarine, problemi na Filološkom i Bogoslovskom fakultetu, samo su neki od problema koji očekuju naslednika Mladena Šarčevića.

U našoj političkoj svakodnevnici nisu bile česte situacije da su se koplja lomila zbog resora prosvete, ali je činjenica da je zbog nastale situacije sa koronavirusom jedno od najčešće postavljenih pitanja danas u Srbiji – da li se i kada prelazi na onlajn nastavu.

Branko Ružić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

To pitanje postavljaju roditelji i nastavnici svakog dana kada krenu da stižu bilansi o povećanom broju zaraženih. Jedna od adresa sa koje se očekuje odgovor je upravo ministar prosvete, a za koji dan to će postati socijalista Branko Ružić.

Koliko je dece zaraženo, kakve su preventivne mere u školi, da li roditelji žele prelazak na onlajn, da li su nastavnici spremni za njega, koje škole uopšte mogu da ga sprovedu, ko će da vodi računa o deci koja uče od kuće dok su roditelji na poslu… samo su neka od milion potpitanja koja stižu ministru čim se pomene onlajn nastava.

Ukoliko na sva ta pitanja i uspe da nađe diplomatski odgovor, ovog nekadašnjeg studenta prodekana Fakulteta političkih nauka i sina karijernog diplomate, koji je deo života proveo u Australiji, na sledećem stepeniku sa zahtevom za smenjenje školarina čekaju kolege akademci.

Studenti iz Inicijative za smanjenje školarina za 30 odsto nisu prihvatali manevre dosadašnjeg ministra Mladena Šarčevića da je ovo pitanje u nadležnosti samih fakulteta, već su tražili da se prvi čovek srpske prosvete angažuje i pomogne fakultetima finansijski da bi oni mogli da ispune studentske zahteve.

Nije uspeo ni Šarčevićev pokušaj da vruć krompir prebaci ministru finansija, jer su studenti upravo od ministra prosvete tražili sastanak zaustavljajući saobraćaj pred njegovim kabinetom, šaljući mu četiri hiljade zahteva elektronskom poštom i donoseći mu 18 hiljada potpisa građana koji podržavaju njihove zahteve.

Pitanje je da li će Ružiću iskustvo studenta prodekana pomoći da se lakše probije kroz slalom studentskih zahteva nego njegov prethodnik.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

I ako savlada studentske probleme, čekaju ga problemi profesora. Dugogodišnji problemi Filološkog fakulteta kulminirali su ovog leta. Situaciju je dodatno zakomplikovao i sam Mladen Šarčević odlukom da bivšu dekanku tog fakulteta, koju profesori krive za većinu problema te visokoškolske ustanove, angažuje u svom ministarstvu.

Posle filologa, Ružića čekaju i problemi bogoslova, odnosno statusa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta unutar samog Univerziteta u Beogradu. I to je odnos koji se već izvesno vreme komplikuje, a sad je došlo do direktne konfrontacije jer je Univerzitet ocenio da je Bogoslovski fakultet otkazom profesoru Rodoljubu Kubatu povredio načela funkcionisanja akademske zajednice.

Mada je ovo pitanje formalno unutaruniverzitetska stvar, sigurno nijednom ministru prosvete ne bi bilo milo da za njegovog mandata, recimo, Bogoslovski napusti Univerzitet, posebno kada se iz akademske zajednice čuju sve jači glasovi da se rukovodstvo pomenutog fakulteta tako ponaša jer ima jaku političku zaleđinu sadašnje vlasti.

Uz sve ove konkretne tekuće probleme, budućeg ministra prosvete očekuje nastavak reformi koje je njegov prethodnik uvek spektakularno najavljivao, a koje se, bar kako tvrde iskustva iz klupa, nisu pokazale tako spektakularne u praksi.

Novog ministra čeka i uvođenje državne mature, već tradicionalni problemi lošeg standarda prosvetnih radnika, još uvek loša opremljenosti nekim manjih škola, žalbe nastavnika na samovolju pojedinih dirketora, kao i višegodišnje pitanje korupcije u prosveti.

Branko Ružić je dugo u politici, naučio je dobro da pliva u raznim situacijama, ali će mu svakako biti potrebno mnogo sreće pri ovom povratku u školske klupe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare