Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Studenti iz inicijative za smanjenje školarina predali su danas u Ministarstvu prosvete 18.000 potpisa podrške njihovom zahtevu da školarine budu smanjene za 30 odsto.

Predstavnik studenata Nikola Arsenić naveo je da je ovo još jedan od pokušaja da dođu do sastanka sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem ili njegovim saradnicima, na kom bi izneli svoje zahteve.

Povezane vesti:

„Prvi put smo predali 11.000 potpisa, sada 18.000 a Ministarstvu je poslato i 3.000 mejlova. Tako da možemo da kažemo da postoji više od 20.000 pojedinačnih zahteva za smanjenje školarina“, naveo je Arsenić.

Prema njegovim rečima, toliki broj zahteva je dovoljan da njihova inicijativa ne mora da ide kroz zvanične studentske organizacije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Svaki student ima svoj glas i na ovaj način pokazuje svoje mišljenje kao i da ima kičmu. Svaki ovaj potpis se bori za sebe”, istakao je on.

Povodom izjave ministra prosvete da nije dobio tih 3.000 mejlova predstavnik studenata je rekao da oni bez problema mogu da daju i ministru i javnosti na uvid te mejlove.

“Mi smo spremni da ti 3.000 mejlova dostavimo i ministru lično kada nam zakaže sastanak”, rekao je on.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Arsenić je izrazio žaljenje što rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović nije iskoristila priliku da stane uz njih već je stala u istu kolonu sa Vladom Srbije i Ministarstvom prosvete.

On je odbacio kritike da je studentski zahtev za smanjenje skolarine nerealan, jer kako je naveo, postoje dokazi da neki fakultetu posluju sa ogromnim suficitom.

#related-news_0

Studenti su inače petog oktobra ove godine tri sata blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici tražeći prijem u Ministarstvu prosvete. Postavili su šatore na ulici ispred ministarstva i čekali prijem. Tada im je bilo obećano da će ih primiti pomoćnik ministra, ali do toga ipak nije došlo.

Studenti traže da školarine budu umanjene za 30 odsto a kao razlog navode da se nastava zbog koronavirusa ne održava u punom kapacitetu, već delom kroz onlajn predavanja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare