Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta koji se bune zbog ugrožavanja autonomije Univerziteta posle skupa na Platou krenuli su u protesnu šetnju ka Ministarstvu prosvete.

Profesor dr Leon Kojen je pročitao otvoreno pismo rektoru, Senatu i Savetu Univerziteta u Beogradu, koje je potpisalo sedmoro profesora (prof. dr Ranko Bugarski, prof. dr Darinka Gortan Premk, prof. dr Vladeta Janković, prof. dr Leon Kojen, prof. Dr Ljubomir Popović, prof. dr Dragan Stojanović i prof. dr Đorđe Trifunović):

„Akademska pa i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija, brojne slučajeve plagijata. Sve to delom je omogućavao i smišljeno negovan organizacioni haos, koji je doveo Filološki fakultet (FF) u stanje potpunog institucionalnog i pravnog rasula. FF godinama nije u stanju da donese novi statut koji bi bio usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta u Beogradu (UB), da obavi redovne izbore za ključna tela i da ih valjano konstituiše, pa tako ni danas nema Etičku komisiju, kojoj bi mogli da se prijave slučajevi plagijata i drugih oblika neakademskog ponašanja.

Prof. dr Leon Kojen / Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nije nikakva tajna da najveću odgovornost za takvo stanje snosi prof. dr Ljiljana Marković, koja je bila dekan FF od 2016. do 2019. godine, a zatim v. d. dekana do jula ove godine kada je razrešena dužnosti posle javne opomene koju joj je, zbog više povreda kodeksa profesionalne etike, izrekao Etički odbor UB. No, ta javna opomena otkriva tek deo moralnog lika prof. dr Ljiljane Marković. Etički odbor UB se, po prirodi stvari, nije mogao baviti njenim gotovo neverovatnim finansijskim ogrešenjima, na koje je još 2018. ukazala Državna revizorska institucija, kao što se nije mogao pozabaviti ni činjenicom da se njena naučna karijera velikim delom zasniva na fiktivnim publikacijama i plagijatima. Dokazi o tome postoje, ali ih Etički odbor UB, kao drugostepeni organ, može razmatrati tek posle Etičke komisije FF, a ova još ne postoji. Posle svega ovoga, treba li uopšte reći da je postavljenje prof. dr Ljiljane Marković za specijalnog savetnika u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Ministarstvo prosvete) izazvalo čuđenje i ogorčenje akademske, i ne samo akademske, javnosti.

Razrešenje prof. dr Ljiljane Marković otvorilo je mogućnost da se rad FF vrati u normalne okvire i u tom cilju je, u dogovoru sa rektorom UB, prof. dr Ivankom Popović, napravljen plan kako da se, pre početka akademske 2020-2021. godine, izaberu novi dekan i sva ključna tela FF. Imajući u vidu i interes studenata i interes akademske zajednice, predstavnici većine nastavnika i saradnika FF prihvatili su, kao prelazno rešenje do izbora novog dekana, da prof. dr Anđelka Mitrović, jedan od najbližih saradnika prof. dr Ljiljane Marković, bude v. d. dekana FF. Ministarstvo prosvete bilo je upoznato s ovim planom i nije na njega iznelo nikakve primedbe.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nastavno-naučno veće FF, na tajnom glasanju na kojem je učestvovalo gotovo 90% njegovog sastava, izabralo je početkom ovog meseca članove ključnih fakultetskih tela. Rezultati tog glasanja nedvosmisleno su pokazali da nastavnici i saradnici žele da se stavi tačka na bezakonje i moralno rasulo, koji godinama vladaju Filološkim fakultetom, i bilo je jasno da će njihovo izjašnjavanje o kandidatu za dekana, zakazano za 17. septembar, potvrditi to opredeljenje. To izgleda nije bilo prihvatljivo za one koji su godinama, otvoreno ili iz senke, upravljali fakultetom, pa je v. d. dekana, prof. dr Anđelka Mitrović, najpre pomerila to glasanje za nekoliko dana, a onda se pojavila Prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete, koja je – tvrdeći da se najpre mora doneti novi statut FF – naložila da se postupak izbora dekana obustavi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Rešenje Prosvetne inspekcije predstavlja otvoren i grub napad na zakonom zajemčenu autonomiju univerziteta i ne može se pravdati nikakvim formalnim razlozima. Koraci preduzeti proteklih meseci na FF, u dogovoru sa rektorom UB i uz znanje Ministarstva prosvete, jedini su legalan i legitiman put da se prevaziđe duboka kriza koja je urušila ugled jedne od najstarijih akademskih ustanova u Srbiji: samo će brz izbor novog dekana omogućiti da se rad FF vrati u zakonske i statutarne okvire.

Kao dugogodišnji profesori FF, apelujemo na Vas da najodlučnije zatražite od Ministarstva prosvete da poništi neodrživo rešenje Prosvetne inspekcije i time dâ svoj doprinos sređivanju prilika na FF. Svaki drugi ishod imao bi nesagledive posledice po odnos između vlasti i akademske zajednice u Srbiji, jer bi – a to sigurno niko ne želi – ozbiljno ugrozio autonomiju univerziteta, bez koje ni UB ni drugi univerziteti u Srbiji ne mogu uspešno da odgovore svojim složenim zadacima“, pročitao je Kojen.

Zajedno studenti i profesori

Iva Draškić, profesorka Filološkog fakulteta poručila je da se u autonomiju univerziteta ne dira.

„Ozdravljenje na Filološkog fakultetu je krenulo toliko snažno da niko spolja ne može da ga zaustavi“, poručila je ministarstvu prosvete.

Zahtevi protesta ispred Filološkog / Foto: Nova.rs

Tamara Ristić je u ime studenata Filološkog fakulteta poručila da studenti ne ćute i da ni njih ništa neće zaustaviti.

Glumac Milan Caci Mihajlović je za kraj odrecitovao pesmu Vladislava Petkovića Disa „Naši dani“.

Zaposleni su zatražili od v. d. dekanke Filološkog fakulteta da hitno zakaže sednicu Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu novog dekana.

Stalna odlaganja

„Odlučni smo da se za svoje pravo da biramo dekana i druge organe fakulteta borimo svim mirnim sredstvima“, saopštili su u subotu profesori i saradnici Filološkog fakulteta, dodajući da je u proteklih nekoliko nedelja Naučno-nastavno veće na tajnom glasanju izabralo više fakultetskih komisija i tela koja mesecima i godinama čekaju na formiranje, a da je glasanje o kandidatu za dekana najpre bilo zakazano za 17. septembar, pa odloženo za 21. septembar, a potom je Prosvetna inspekcija naložila da se postupak izbora dekana obustavi.

V. d. dekanka Anđelka Mitrović je potom mimo ovlašćenja donela odluku o privremenom obustavljanju procesura u vezi s tim konkursom, saopštili su zaposleni na Filološkom.

„Mi, nastavnici i saradnici fakulteta, najodlučnije se protivimo proizvoljnom i neutemeljenom postupanju Prosvetne inspekcije i v. d. dekanke Anđelke Mitrović”, navodi se u saopštenju, a zahtevaju i od ministra prosvete Mladena Šarčevića da „odmah razreši dužnosti svoju specijalnu savetnicu, bivšu dekanku Filološkog Ljiljanu Marković, zato što je ona svojim postupcima osramotila i fakultet i čitavu akademsku zajednicu“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, kako je Nova.rs već pisala, uprkos tome što je na poslednjem konkursnom roku na Filološkom fakultetu bilo čak 316 slobodnih mesta, od čega 126 na budžetu, upisano je samo šestoro novih studenata, koliko se i prijavilo.

Ujedno, Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) oštro je osudila prekid procesa izbora dekana Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je naložila prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR).

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon dva meseca postupka, sprovedenog u skladu sa nalogom iste inspekcije od 13.12.2019. u kome se izričito nalaže da se preduzmu sve radnje i pokrene procedura za izbor dekana, v.d. dekanka Anđelka Mitrović je poništila izbore, saopštila je MASA.

Kako su naveli, kriza na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu traje već nekoliko godina, zbog brojnih spornih odluka i ponašanja dekanke, a zatim i v.d. dekanke Ljiljane Marković.

Njoj je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu izrekao meru javne opomene zbog niza propusta i kršenja univerzitetskih i zakonskih propisa. Marković se sumnjiči za falsifikovanje dokumenata i neregularno upravljanje finansijama Fakulteta.

Za vreme njenog mandata, Filološki fakultet nije uskladio Statut sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta, iako je to bila njegova obaveza. Na kraju, potpuno je monopolizovala najvažnije funkcije na fakultetu, obavljajući istovremeno funkciju dekana, prodekana za finansije i v. d. upravnika Odseka za finansijsko poslovanje, saopštila je MASA.

Iako je njen mandat dekanke prestao zbog dokazanog neetičkog ponašanja, Ljiljana Marković je imenovana za posebnog savetnika u MPNTR.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare