Obilne kiše koje ne prestaju da padaju poslednja dva dana, izazvala su poplave u mnogim delovima Srbije. Situacija je posebno teška u Raški i Novom Pazaru, gde je proglašena vanredna odbrana od poplava. U tim gradovima danas škole neće raditi. RHMZ izdao je upozorenje za vodostaj Ibra i reke Raške, koji će danas nastaviti da raste.

U Tutinu kod Novog Pazara proglašena je vanredna situacija.

U opštini Raška, reka Trnava, odnela je mostove i putove, a voda je prodrla i u kuće.

Zbog obilnih padavina, reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju – u Brodarevu, Ivanju i Zalugu.

U Brodarevu su poplavljeni sportski tereni i vodena stihija preti da ugrozi Vatrogasni dom, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište.

RHMZ izdao novo upozorenje 

U hidrološkom upozorenju navodi se da će vodostaj na Limu i dalje rasti, a da će na Ibru kod Raške prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

„Na Dunavu vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata“, navodi se.

Utopilo se dvogodišnje dete 

Dvogodišnje dete iz Tutina upalo je juče oko 16.10 u reku Vidrenjak. Nakon nekoliko sati potrage, spasilački timovi pronašli su njegovo telo.

Novi Pazar poplava Foto:Facebook/Inicijativa slobodnih građana

Prema saznanjima našeg portala, dete je živelo u improvizovanom romskom naselju smeštenom na obali reke Vidrenjak, a pretpostavlja se da je zbog nepažnje upalo u reku kada su roditelji prišli kako bi videli nabujalu reku.

U pomoć priskače vojska 

Ministar vojske i njegov kolega, ministar policije Bratislav Gašić, došli su juče u Novi Pazar po nalogu predsednika Vučića.

„Pratimo situaciju i verujem da ćemo biti na visini zadatka. Sada idemo u Tutin, da proverimo stanje“, rekao je Vučević.

Foto:Irfan ličina /Nova.rs

Građani Šutenovca, novopazarskog naselja u kojem se danas izlila Jošanica, kazali su prethodno da godinama ništa nije urađeno kako bi se sprečilo plavljenje, kao i da se ni prilikom ovog izlivanja nije adekvatno reagovalo. Oni su, tokom razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem, rekli da je jutros, kada je počeo da raste vodostaj Jošanice, izostala pomoć lokalnih organa.

PROČITAJTE JOŠ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije. Pripadnicima Vojske pridružili su se, po naredbi predsednika, i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Poplave i na Kosovu 

Na Severu Kosova je u pojedinim delovima došlo do izlivanje reke te je voda poplavila pomoćne objekte, a približavala se i kućama. Prema navodima prištinskih medija, slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

Poplave širom Kosova Foto:KoSSev

BONUS VIDEO: Vanredna odbrana od poplava u Prijepolju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar