Foto: N1

Kurir se pridružuje trendu podnošenja SLAPP tužbi i na taj način "nastavlja da vrši pritisak i zastrašuje novinare, urednike i izdavače medija, odnosno da ugrožava medijske slobode i informisanje u javnom interesu", ocenjuje u saopštenju Slavko Ćuruvija fondacija, povodom tužbi koje je Kurir podneo protiv nje i još četiri izdavača medija.

Takozvane SLAPP tužbe imaju cilj da zastraše, cenzurišu i utišaju medije i ograniče kritiku na račun uticajnih pojedinaca, institucija ili preduzeća.

U saopštenju se navodi da Kurir od Fondacije i još četiri izdavača medija traži 11 miliona dinara zbog tekstova koji analiziraju lažne vesti i govor mržnje u tom listu tokom 2020. godine.

Tuženi su izdavači Cenzolovke, Raskrikavanja, Javnog servisa, lista Danas i Udruženje Centar za interkulturnu komunikaciju, precizira se u saopštenju i ukazuje da je Kurir, prema podacima Saveta za štampu, „vicešampion kršenja Kodeksa novinara Srbije“ u prošloj godini.

Slavko Ćuruvija fondacija i portal Cenzolovka najavljuju da će „nastaviti beskompromisno da brane pravo na slobodu izražavanja i pravo građana da budu tačno i objektivno informisani“.

„Ako u tom poslu uspemo da ubedimo i ponekog čitaoca Kurira da ne baca novce na distributere lažnih vesti, klikbejtova i mržnje prema drugima i drugačijima, smatraćemo da smo u tome i uspeli“, zaključuje se u saopštenju Fondacije.

BONUS VIDEO: Požar u kineskom tržnom centru izjave očevidaca i vatrogasaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar