Saznajemo: Vladiku Stefana zbog afere sele iz Srbije 

Društvo 24. maj. 202121:10 > 22:5519 komentara
Podeli:
Vladika Stefan Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vladika Stefan Šarić, po svemu sudeći, neće ubuduće obavljati dužnost vikarnog episkopa patrijarha Srpske pravoslavne crkve, a kako saznaje naš portal, razlog tome je, između ostalog, optužba studenta Akademije SPC Marka Žarkova da je umešan u njegovu otmicu.

Pročitajte još...

Episkop remezijanski i vikar pokojnog patrijarha Irineja, Stefan Šarić, mogao bi da bude tema predstojećeg Sabora Srpske pravoslavne crkve, a kako navode izvori Nova.rs iz Patrijaršije, on bi uskoro mogao da dobije premeštaj u neku drugu eparhiju – najverovatnije van Srbije.

“Tema njegovog premeštaja će gotovo izvesno biti na dnevnom redu tokom Sabora. Stefan Šarić nije izbor patrijaha Porfirija za vikarnog episkopa, već njegovog prethodnika, stoga je i logično da mu Porfirije pronađe novi angažman, a da za svog vikara postavi nekog drugog. Drugi razlog zbog čega bi mogao da se dogodi premešetaj je i optužba koju jedan student izneo na njegov račun, a tiče se otimce. Stefan je pravosnažno oslobođen krivice, ali loša reputacija koju je stekao zbog te priče, kao i okolnosti pod kojima se došlo do oslobađanja od krivičnog gonjenja, razlog su zbog čega bi on mogao da bude preseljen iz Srbije”, navodi naš sagovornik.

Izvor portala Nova.rs navodi da se kao potencijalne destnicaja za premeštaj vladike Stefana navodi eparhija Zapadnoevropska (sa sedištem u Parizu), jer je tamošnji vladika Luka pred povlačenjem iz zdravstvenih razloga.

Šta je vikarni vladika

Vikarni vladika je zapravo pomoćnik episkopa, mitropolita ili patrijarha. Na to zvanje obično se imenuju episkopi koji su tek uvedeni u to zvanje i najčešće dobijaju počasnu titulu po nekoj istorijskoj episkopiji. Кad vikarni episkop dobije na upravu samostalnu eparhiju, on tada postaje eparhijski arhijerej i nije više vikar, odnosno pomoćnik. Vikarni episkopi nisu punopravni članovi Svetog arhijerejskog sabora već učestvuju u saborskom radu bez prava odlučivanja (osim kod izbora patrijarha srpskog).

“Šarić je očekivao da bude imenovan na mesto episkopa valjevskog, nakon smrti vladike Milutina, ali je to manje realna mogućnost u ovom trenutku zbog svih okolnosti koje ga prate. Potajno se pominje mogućnost da episkop Siluan iz Australije preuzme Eparhiju valjevsku, a da Stefan ode na to mesto. Međutim, prepreka je u tome što Šarić ne zna engleski jezik”.

Naš sagovornik podseća na bliskost vladike Stefana sa aktuelnim režimom, posebno sa ministrom spoljnih poslova, Nikolom Selakovićem, navodeći da odluka Porfirija da udalji Šarića iz Patrijaršije se može tumačiti i kao način da se Crkva distancira od uticaja politike.

“Vladika Stefan, zajedno sa sekretarom pokojnog patrijarha, Dejanom Nakićem, predstavljao je državnu ‘vezu’ unutar Crkve. Obojica su veoma bliski sa Nikolom Selakovićem, ministrom spoljnih poslova i sa njim imaju i određene poslovne kombinacije”, objašnjava naš izvor.

Izvor našeg portala podseća da je Sinod odbijao u dva navrata da prihvati Šarića kao vikarnog episkopa pokojnog patrijarha Irineja, a da ja treći put episkopima samo saopšteno da je on postavljen na to mesto.

“To je bio prvi put da se tako nešto dogodilo. Vladikama je samo saopšteno, te 2018. godine, da je Stefan novi vikarni episkop”.

Podsetimo, na Svetom arhijerejskom saboru, održanom u maju 2018, za vikara patrijarha Irineja, izabran je tadašnji arhimandrit i starešina Hrama Svetog Save, Stefan Šarić.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U junu iste godine, na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio pokojni patrijarh Irinej, uz sasluženje više arhijereja, Šarić je svečano hirotonisan, a tom činu su, između ostalih, prisustvovali, Nikola Selaković, Ivica Dačić,  Milorad Dodik, kao i predstavnici BIA i Vojske Srbije.

Priča o otmici – Šarić oslobođen, ostala brojna pitanja

Podsetimo, slučaj otmice studenta Akademije SPC Marka Žarkova neočekivano brzo je dobio sudski epilog pošto je on javno saopštio da je za njegovu otmicu odgovoran vladika Stefan Šarić. Suprotno tvrdnjama Žarkova, Šarić je u kasnijoj tužilačkoj istrazi u potpunosti izuzet iz procesa, a ovaj student je konačnoj presudi okarakterisan kao diler i konzument droge.

Prema saznanjima Nova.rs, tužilac Višeg suda u Beogradu sklopio je sporazum o priznavanju krivice sa B.Z. i M.T, pripadnicima MUP-a Srbije, u kojem se navodi kako su oni izvršili krivično delo prinuda. Njima se na teret stavlja da su zajedno sa batinašem N.M. (koji se i dalje nalazi u bekstvu) silom prinudili Žarkova da im preda svoj mobilni telefon i računar kako bi izbrisali navodnu prepisku koju je posedovao student. Žarkov je tvrdio da su upravo poruke koje je posedovao razlog otmice, te da su se u njima nalazile poruke koje je Šarić slao njegovoj bivšoj devojci.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs,TANJUG/ ZORAN ZESTIC

U tužilačkoj istrazi povodom otmice Žarkova, najpre se navodilo da je on otet nakon saznanja da je njegova devojka u ljubavnoj aferi sa vladikom Stefanom Šarićem. Žarkov je tvrdio da je razgovarao sa vladikom i da mu je on poručio kako će ga “pojesti mrak” zbog toga što je saznao za njegov seks skandal. Zbog ovih tvrdnji, vladika Stefan se našao pred tužiocem, ali je odbijao da govori o prirodi svog odnosa sa devojkom Marka Žarkova, pozivajući se sa na “svetu tajnu ispovesti”.

“Ja ne bih mogao da odgovorim na pitanje o njihovim odnosima i da li su se poznavali iz razloga što se na taj način ulazi u svetu tajnu ispovesti. Takođe, smatram da nije ispravno da se govori o tim stvarima. Ja kao sveštenik idem kod nekog samo prilikom obreda, iz drugih razloga ne ulazim u kući tih ljudi i ne družim se”, kazao je on na saslušanju.

Izuzev razgovara sa tužiocem, vladika Stefan Šarić je odbijao za Nova.rs da govori o ovom slučaju i navodima Žarkova da je umešan u njegovu otmicu. Tokom jedinog susreta sa novinarima našeg portala, Šarić je tvrdio da ga niko nije pozvao za komentar, te da nemamo dokaze za tvrdnje koje objavljujemo u svojim tekstovima, odbijajući da kaže kako se izjašnjava povodom optužbi studenta Akademije SPC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar