Štrajk poštara Foto:Nova.rs

Danas je u Novom Sadu u pošti "21102" na inicijativu ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, organizovan sastanak sa zaposlenima JP "Pošte Srbije" iz RJ "Novi Sad" koji su u obustavi rada, saznaje Nova.rs. Sastanku je prisustvovao predsednik Nadzornog odbora ovog preduzeća i predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Radnicima Pošte ponuđeno je povećanje od 10 odsto od novembarske plate, kao i dodatnih 10 odsto povećanja od 1. januara 2024. godine.

Na današnjem sastanku koji je održan u pošti u Novom Sadu, čiji radnici su među prvima započeli obustavu rada, predstavnici Vlade ponudili su zaposlenima povećanje od 10 odsto novembarske plate, kao i dodatnih 10 odsto povećanja od 1. januara 2024. godine, što je Ministarstvo posle sastanka i zvanično saopštilo.

Zaposleni, pak, ostaju pri stavu da je neophodno povećanje plata zaposlenih u tehnologiji od 30 odsto do kraja ove kalendarske godine.

Dogovoreno je da nijedan zaposlen koji je bio u privremenoj obustavi rada neće snositi nikakve posledice niti biti diskriminisan, kao da neće biti privremenog ni stalnog premeštaja ovih zaposlenih i nikakvog kažnjavanja.

Rečeno je je da neće biti umanjenja zarade, putnih troškova za dane koji su zaposleni proveli u obustavi rada, kao i da će za putne troškove koji su isplaćeni danas i bili umanjeni za taj period, biti nadoknađeni.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar je pozvao zaposlene da se danas vrate na posao i istakao da lično daje garancije zaposlenima da će sve dogovoreno i predloženo na sastanku biti i realizovano.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik sindikata „Sloga“ Stefan Mitrović potvrdio je za Nova.rs da je jutros u devet časova počeo operativni sastanak novosadskih radnika pošte sa predstavnicima Ministarstva za informisanje i telekomunikacije i rukovodstvom pošte.

Mitrović, koji nije bio učesnik pregovora, istakao je da su mu kolege prenele da su im ponuđene „mrvice“ od strane predstavnika Vlade.

„Naš zahtev je povećanje plate 30 odsto, a oni nude po 10 odsto za novembar i decembar. Oktobar više niko ne spominje, mi insistiramo na tome da povećanje zarade obuhvati i zaradu za mesec oktobar s obzirom da smo mi od 24. oktobra u obustavi i da još nisu izašle platne liste za prethodni mesec. Znači, može i to da se koriguje, da se izvrši povećanje poslednjeg kvartala i ono svakako što nam sleduje linearno kao i celom javnom sektoru jeste od januara onih famoznih 10 odsto, ali ako se nastavi ovaj rast inflacije, to će verovatno biti minus 30 odsto, ako uopšte dođemo do januara“, poručuje Mitrović.

Podsetimo, duže od dve nedelje radnici „Pošte“ su u štrajku. Zaposleni traže povećanje plata za minimum 30 odsto, povećanje broja radnika, isplatu zarada iz dobiti za prethodnu godinu…

V.d. direktor Zoran Đorđević saopštio je ranije da je ispunio sve zahteve zaposlenih i da očekuje prekid štrajka. Ipak, to se nije dogodilo, a radnici su ga ubrzo demantovali da je dogovor postignut. Kako tvrde, samo je jedan zahtev usvojen i to isplata zarada iz dobiti.

BONUS VIDEO: V.D. Direktora Pošte Zoran Đorđević: Ispunili smo sve zahteve radnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare