Ginekolog-akušer M. M. koji radi u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, a koga je porodilja Marica M. optužila da je kriv za smrt njene bebe, da je vređao, stiskao vilicu i pretio da će joj "smrskati glavu", prijavio se sinoć policiji, potvrđeno je za Nova.rs.

Kako nam je rečeno u policiji, lekar je samoinicijativno došao u policijsku stanicu i prijavio da se ne oseća bezbedno zbog komentara i objava na društvenim mrežama.

Međutim, prema našim saznanjima, ni policija ni tužilaštvo nisu obavešteni o slučaju da je porodilja Marica M. preživela nasilje u porodilištu Opšte bolnice, kao ni da je upravo to uzrok smrti njene bebe.

Portal Nova.rs pisao je juče o ovom slučaju, a porodilja Marica M. navela je da iz zdrave trudnoće devojčica rođena teškom mukom, koja je samo nekoliko sati kasnije preminula jer se nagutala plodove vode. Ona je navela da je bila uključena indukcija i da su u bolnici videli da ne može da se porodi prirodnim putem.

„U pola četiri mi govore da izdržim do 17 sati i da će doktor da uradi carski rez. Vreme prolazi, doktora nema i u 18 i 20 dolazi i odlučuje ipak da me porodi prirodnim putem. Babice mu govore da se ne menja ništa i da mora da mi radi carski rez kako bih mogla da se porodim. Međutim, doktor radi pregled, vidi da se ne menja ništa i da je beba jako visoko, da ne može da se spusti u karlicu. Ipak i dalje ništa, čekamo, vreme prolazi, babice me pregledaju, ništa se ne menja. Beba nikako da se spusti u karlicu, izmučena i bez snage, daju mi kiseonik da bih mogla da dišem. Molim doktora da uradi carski rez, ali on i dalje ne reaguje. Čekamo. Rade mi preglede, beba je visoko, a on ne preduzima ništa. Molim i preklinjem za pomoć i dalje doktora da me porodi na carski, da mi spasi dete“, napisala je na Fejsbuku Marica.

Vređanje i pretnje

Ona je navela da je lekar veđao, stiskao vilicu, da će „imati dve lobanje, da će da mi smrska glavu“.

„Vređa me na nacionalnoj osnovi gde ja i dalje nakon svega, molim za pomoć, samo da je spasi tokom porođaja. Video je da beba ne može da se rodi nikako, zaustavlja mi porođaj i kreće da mi daje anesteziju, da me seče kako bi mogao da me porodi na silu, iako je video da beba ne može da se spusti. Kreće da mi skače po stomaku i da mi stiska rebro, koje je onda slomljeno i gubim vazduh. Ne mogu da dišem, gubim svest. Beba se zaglavila u karlici i od velikog pritiska se ukakila i sve to sa plodovom vodom progutala.

Foto: Privatna arhiva

Nije mogla da uzme kiseonik, da diše. Dolazi do stvaranja mehurića na plućima, koji se šire i sprečavaju rad pluća i dolazi do prestanka srca. U 23 i 5 je beba rođena, ali ne pokazuje znake života, ne diše. Mlitava je i doktori joj pomažu, srce je počelo da kuca, kratko je disala i bila uključena na aparte. Odvode je od mene, a 13. januara u šest ujutru saznajem da je moja beba preminula“, navela je Marica.

Obaveštena zdravstvena inspekcija

Podsetimo, uprava Opšte bolnice Sremska Mitrovica oglasila se povodom ovog užasnog događaja.

„U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sprovodi se unutrašnji nadzor povodom događaja vezanih za porođaj Marice M. Obaveštena je zdravstvena inspekcija, i po obavljenim postupcima, a vezanim za navedeni događaj, bićete obavešteni“, kažu u bolnici.

BONUS VIDEO: Marica Mihajlović o gubitku bebe nakon porođaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare