Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Kada su se minulog leta useljavali u novozgrađenu zgradu u Igmanskoj ulici u Nišu, vlasnici stanova bili su ubeđeni da su definitivno razrešili sve svoje stambene probleme, međutim ovih dana strepe od dolaska zime jer zgrada još nema grejanje.

Milica Savić, jedna od stanarki zgrade koja ima dvadesetak stanova, kazala je za Novu.rs da od investitora, firme „Šampion gradnja“, stalno dobijaju nova obećanja o priključenju objekta na gasovodnu mrežu, ali gasa još nema.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Kupoprodajnim ugovorom nama je obećano da će svi radovi biti završeni do 1. avgusta, a mi smo se ugovorom obavezali da ćemo se od njega snabdevati gasom. Stanovi su završeni i imaju instalacije za podno grejanje, ali su se investitor i izvođač, prema našim informacijam, danima prepirali oko toga šta ko treba da uradi i plati oko priključenja na gasovodnu mrežu, tako da zgrada još nije priključena. Suprug i ja smo poslali opomenu pred utuženje izvođaču radova, međutim nije bilo reakcije. Očigledno se ne plaše pravnih posledica“, izjavila je Savić.

Prema njenim rečima, gasni kotao je konačno stigao, ali tek treba da se priključi na zgradu, a potom predstoji procedura priključenja. S obzirom na to, dodala je, kako funkcionišu državne službe kod nas, u najboljem slučaju ta procedura potrajaće najmanje mesec dana.

„Zgrada nema upotrebnu dozvolu pa investitor najpre to mora da razreši. Uselili smo se tokom leta na njegov poziv. Pozizvao je i ostale kupce zato što je izvođač radova priključio struju, pa da ne bi on plaćao račune za struju. Sada se vrlo nonšalantno odnosi prema tome što još nemamo grejanje. Poručuje nam da stvari moramo da sagledamo sa lepše strane, da uživamo u životu. Takođe je rekao da mu ne pada na pamet da nam plaća troškove koje imamo za grejanje ovih dana, niti da nam nabavi neko grejno telo. Posebno nas je pogodilo to što je rekao da je nama svejedno da li ćemo za grejanje plaćati gas ili struju“, kazala je Savić.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Kako je kazala Savić, njen suprug i ona imaju klimu u stanu, tako da je koriste za zagrevanje stana, ali ima porodica koje nemaju taj uređaj i moraju da se snalaze za grejanje.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Mi smo tokom čitavog dana su na poslu, tako da samo tokom večernjih sati uključimo klimu da bi grejali stan, međutim u zgradi ima i starih ljudi, a jedna porodica ima tromesečnu bebu. Smatramo da bi se se prema problemu grejanja investitor mora mnogo ozbiljnije da odnosi. To nije nešto sa čime se treba igrati, posebno što smo za stanove dali baš puno para“, istakla je Savić.

PROČITAJTE JOŠ

Dušan Stanković , vasnik „Šampion gradnje“, firme koja je finansirala izgradnju zgrade u Igmanskoj ulici zamolio je stanare za razumevanje i još malo strpljenja i najavio da će taj objekat biti priključen za dve do tri nedelje na gasovodnu mrežu.

„Mi smo završili sve instalacije i ispitali ih, a ostalo je da se još spoji gasni kotao. Očekujemo da početkom naredne nedelje izađe tehnička komisija koja će nam izdati potvrdu sa kojom možemo da se obratimo gradskom Sekretarijatu za građevinarstvo za dobijanje upotrebne dozvole. Oni imaju rok od sedam dana da nam odgovore. Nakon toga mi potpisujemo ugovor sa „Jugorosgasom“ i onda oni puštaju gas“, rekao je Stanković.

On je izjavio da stanari za sada nemaju nikakav trošak za grejanje, za razliku od građana Niša koji su priključeni na „Gradsku toplanu“ koji takođe još nemaju grejanje, a moraju da plaćaju račune cele godine. Stanari će, dodao je Stanković, početi da plaćaju grejanje kada počnu da se greju, a s obzirom da svi stanovi imaju kalorimetre, računi će im zavisiti od potrošnje.

BONUS VIDEO Stanovnici niškog romskog naselja upali u gradsku kuću ljuti jer pet meseci nemaju struju