Foto:EPA/GRZEGORZ MOMOT

Početkom školske godine, prvog septembra jedini prvak u Osnovnoj školi “22. decembar” u Donjoj Trepči kod Čačka je Milan Pavlović.

Od starijih generacija, kako prenosi agencija MNA, ovaj mališan poznaje svega nekoliko učenika, a učiteljica i novo okruženje su ga učinili malo stidljivim, pa nije bio raspoložen za priču.

Učiteljica Gordana Glišić kaže da je po prvi put u situaciji da ima jednog učenika u nekom razredu.

„Posle dugogodišnjeg iskustva, prvi put se srećem sa tim da ima jednog prvaka. Prvenstveno mi je žao zbog dečaka koji neće imati svog druga vršnjaka. Voleli bismo kada bi došao neki dečak ili devojčica kako bi podelio svoje vršnjačke radosti. Na sreću imamo kombinovano odeljenje, tu su trećaci, istovremeno uče u jednoj učionici, pa će sa njima uspostaviti dobru saradnju i od njih će sigurno imati dobru podršku i drugove za igru“ rekla je Glišić agenciji MNA.

Kako se radi o manjoj školi gde u jednom odeljenju nema više od 15 đaka, nastava će se odvijati u jednoj smeni.

Glišić kaže da će biti organizovana podrška učenicima kako bi nadoknadili sve ono što su izgubili tokom onlajn nastave.

„Ono što je prioritet jeste da deca poštuju mere zaštite, da ih se pridržavaju i trudiću se da što više vremena provedem sa njima dok u potpunosti ne ovladaju prostorom da to bude bezbedno okruženje za njih“ navela je Glišić.

Ove godine znatno manje prvaka nego ranije

Profesor srpskog jezika i književnosti Dejan Slavković kaže da je za učenike organizovan prevoz od kuće do škole uz poštovanje svih epidemioloških mera.

„Imamo organizovan kombi prevoz do matične škole u Donjoj Trepči i izdvojenih odeljenja u Staničićima i Gornjoj Trepči. I tu su preduzete sve mere kako bi se realizovalo bez problema. Što se tiče organizacije rada, kao i eventualne promene u predmetima nije bilo izmena. Jedina sreća u ovoj situaciji je ta što imamo manji broj đaka u odeljenjima, a nemamo problema ni sa prostorijama u kojima će se nastava odvijati“ objasnio je Slavković za agenciju MNA.

Rukovodilac Školske uprave u Čačku Slađana Parezanović kaže da je ove godine broj prvaka znatno manji nego ranijih godina.

„Krajem prethodne školske godine vršili smo poređenje prema kome je osmi razred završilo oko 1.900 učenika, a u prvi razred sada kreće 1.600. Možemo videti koliko je to smanjenje za osam godina“ navela je Parezanović.

Osnovnu školu „22. decembra“ u Donjoj Trepči, kao i u izdvojenim odeljenjima u Stančićima i Gornjoj Trepči pohađa oko 80 učenika.

Inače, na području Moravičkog okruga prvi put u školske klupe 1. septemba je selo oko 1.600 prvaka, što je znatno manje nego ranijih godina, prenela je agencija MNA.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar