Za osnovce i srednjoškolce u Srbiji danas počinje nova školska godina, koja se zbog epidemiološke situacije organizuje pod posebnim uslovima. Tim povodom ekipa Nova.rs obišla je jednu beogradsku osnovnu školu i tamo zatekla veselu atmosferu pod šarenim maskama.

Ispred Osnovne škole „Josif Pančić“ u Beogradu brojni đaci, roditelji, bake, deke i roditelji ali i učitelji sa nestrpljenjem očekuju prvi dan škole i uprkos svim novim merama i potencijanim opasnostima kažu da mu se raduju, javlja reporterka Nova.rs.

Maske na licima dece su šarene, jednobojne, najrazličitije, ali se ispod njih naziru osmesi – sreća što su ponovo sreli drugare.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ispred samog ulaza zatekli smo dvojicu koji se pozdravljaju na nacin svojstven „novoj normalnosti“ – laktanje.

Roditelji sa kojima smo popričali kažu da je posle duge pauze bilo vreme da se deca vrate u školu i da moramo da se naučimo i naviknomo na virus koji je oko nas. Kažu da je bilo dovoljno vremena da se deca pripreme i da je od svega važnije da se socijalizuju.

“Nema bojazni, kao i svake godine, spremni smo. Već je četvrti razred tako da znamo kako sve ide. Pridržavamo se svega, pa se ne plašimo”, kaže za Nova.rs Slavica Vasilijević, majka desetogodišnje devojčice.

Dodaje da sve mere odavno primenjuju kod kuće i na radnim mestima, pa je i dete sa svim upoznato.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Saša Janićijević, tata jednog učenika trećeg razreda kaže kako su sve preporuke Kriznog štaba ispoštovali – stavili masku, dezinfikovali ruke, kao i da su upozanli dete sa svim merama.

„Nadamo se da će biti dobro, da se virus neće širiti i da će deca moći da idu u školu. Jer ovaj period bez škole je baš bio baš težak i za nas i za decu“, kaže on i dodaje da prevelikoh straha od zaraze nema.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

I učitelji tvrde da su spremni i uveravaju nas da deca sve razumeju mnogo više nego što mi to od njih očekujemo.

“Spremni smo i to vrlo dobro. Škola se pripremila koliko god može, videćemo koliko ćemo izdržati”, kaže za Nova.rs Jovan Micić koji predaje trećem razredu u ovoj školi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tu je i direktor škole Milan Bajić koji dočekuje nastavnike i učenike.

Ekipa Nova.rs krenula je da snimi prvi čas, a na ulazu je dočekao domar škole koji je novinarki i snimatelju dezinfikovao ruke i šaljivim tonom ih upitao: „Koji ste razred?“.

Po hodnicima i učionicama, svuda su vidljiva upozorenja za decu – da drže distancu od dva metra, hodaju jedni za drugima, masku nose tako da prekriva usta i nos.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bilo je i onih koji su se prvog dana malo zbunili i koji minut zakasnili na čas.

Zatekli smo jednu devojčicu koja nakon prvog zvona, traži svoju učionicu. Međutim, ubrzo je našla, a učiteljica i direktor su je dočekali sa osmehom i ohrabrili je da uđe u učionicu.

Iz učionica se još uvek ne čuje graja i žagor, verovatno zbog toga što se još nisu razbudili i „zagrejali“, ali i zbog toga što su klupe razmaknute, pa nema ćaskanja sa „komšijom“ pored za vreme časa.

škola, đaci, učionica, pvi dan škole, osnovci, OŠ Josip Pančić
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prvo polugodište nove školske godine, počelo je danas, a trajaće do 29. januara, dok će drugo polugodište trajati od 17. februara do 18. juna 2021. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare