Sad država samu sebe demantuje o broju umrlih od korone

Društvo 11. jul. 202009:44 > 09:5211 komentara
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nije više nikakva tajna da u javnosti postoji opravdana sumnja u podatke koje država saopštava o broju umrlih i zaraženih kovidom 19. Ono što je od juče, 10. jula, postalo novost jeste da državu o broju umrlih ne demantuje BIRN, već upravo državne institucije: juče je zvaničan broj umrlih od koronavirusa bio 18, a u toku dana su razne institucije države prijavile da ih je bilo - barem 20.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je 2. jula dao nalog „svim direktorima bolnica u kojima su smešteni kovid pacijenti da transparentno obaveštavaju javnost o broju ležećih pacijenata, pacijenata na respiratorima, koliko je bilo smrtnih slučajeva“:

„Dobili su nalog Niš, Kragujevac, Novi Sad i drugi da između 12 i 13 sati izađu u susret medijima i saopšte im sve podatke koji ih zanimaju. Nemamo vremena da se bavimo dezinformacijama“, rekao je Lončar.

Zlatibor Lončar Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

I, zbilja, za razliku od Instituta „Batut“, koji evo već mesec dana ne objavljuju geografsku raspodelu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa po Srbiji – poslednje podatke su objavili 10. juna – podaci o broju umrlih i zaraženih počeli su da stižu iz bolnica i zavoda za javno zdravlje.

Problem je što se juče, 10. jula, ti podaci nisu poklapali sa onim zvanično objavljenim.

Juče ujutru je koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek saopštio da je u toku noći samo u Novom Pazaru preminulo 10 osoba od koronavirusa.

dr Mirsad Đerlek Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Potom je pirotski Zavod za javno zdravlje saopštio da je u Pirotskom okrugu jedna osoba preminula od posledica koronavirusa.

Nakon toga je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio da je prethodni dan bio najteži u Vojvodini, gde su, od prethodnog preseka stanja, preminula četiri pacijenta.

Iz Kliničkog centra Niš stigla je informacija da je i tamo preminuo jedan pacijent od kovida.

U Čačku su preminule dve osobe, saopštio je tamošnji Radni tim za praćenje koronavirusa.

Pažljivi čitalac je do sada već nabrojao 18 žrtava koronavirusa: 10+1+4+1+2=18.

Problem je, međutim, što je juče prijavljeno da su bar još dve osobe preminule od koronavirusa.

Iz Kraljeva je stigla vest da je i tamo preminuo jedan pacijent:

„Nažalost, 9. jula je preminuo jedan pacijent u Opštoj bolnici ‘Studenica’, tako da je broj preminulih od početka epidemije sa teritorije grada Kraljeva sada iznosi osam“, saopštio je kraljevački Zavod za javno zdravlje.

I iz Zavoda za javno zdravlje u Valjevu su prijavili da je i tamo jedna osoba preminula od posledica koronavirusa.

Dakle, zvanične institucije su juče prijavile ukupno (barem) 20 preminulih od koronavirusa, u danu kada je država saopštila dramatičnu brojku od 18, najvišu od početka epidemije, toliko visoku da je i premijerka morala da se obrati javnosti.

najgori dan od pocetka borbe protiv Kovida 19. Ana Brnabic, novozarazenih
Ana Brnabić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

(Uzgred, i to postaje manir: kad su brojke visoke, ne saopštavaju se prvo preko zvaničnog sistema covid19.rs, niti podaci budu dotureni prvo pojedinim favorizovanim medijima i agencijama da ih oni objave prvi i „ekskluzivno“, kao što je to često slučaj, nego podatke direktno saopštavaju najpre Vučić, pa juče i Ana Brnabić – da bi se njihovo tumačenje razloga ovako visokih brojki odmah prenelo zajedno sa samim podacima, a ne da to, ne daj bože, tumači neko drugi.)

Znači, 20 preminulih, a 18 prijavljenih; kako je to moguće?

Jedna od dobronamernih pretpostavki mogla bi da bude da se podaci negde preklapaju – odnosno, da dve različite institucije saopšte iste podatke.

Druga, isto dobronamerna pretpostavka jeste da podaci iz nekih sredina stižu sa zakašnjenjem, pa ih država ne uračuna za taj dan. No, u tom slučaju bi se u zvaničnoj statistici morao povećati broj umrlih za prethodni dan ili prethodne dane, što se takođe ne dešava.

Nedobronamernih pretpostavki bi moglo da bude mnogo više – od toga da država i dalje javnosti saopštava „frizirane“ podatke, preko toga da je država toliko nesposobna da ni te frizirane podatke ne ume da saopšti kako treba, pa do toga da sistem jednostavno ne funkcioniše i da nema mnogo svrhe obazirati se na zvanične podatke.

Institut za javno zdravlje „Batut“ / Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, otkriće BIRN-a od 22. juna odjeknulo je kao bomba. Ova istraživačka mreža otkrila je da je država sistematski krila pravi broj koji su preminuli od koronavirusa.

Kako je BIRN tada objavio, u periodu od 19. marta do 1. juna, umesto zvanične brojke od 244 žrtava koronavirusa, zapravo su prema zvaničnoj državnoj bazi Covid19 preminula 632 pacijenata, odnosno, za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

Usledile su burne reakcije, kako javnosti, tako i državnog vrha, dok su se pojedini članovi Kriznog štaba ogradili da oni nemaju uvid u bazu Instituta „Batut“ u koju je imao BIRN.

Javili su se i ubedljivi statistički dokazi da nešto sa brojem umrlih tokom juna debelo ne valja, odnosno, da šansa da od 1. do 21. juna 18 puta umre po jedan čovek od koronavirusa (što su zvanični podaci) iznosi 1 prema 4 miliona.

A u „Utisku nedelje“ urednik BIRN-a Milorad Ivanović je izjavio da je ta brojka od 632 preminula zapravo minimalna potvrđena, te da broj umrlih od korone zapravo može biti i mnogo veći.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović je još 26. juna napisao da se „među stručnjacima već dugo šuškalo da jedna luciferska ruka u Institutu ‘Batut’ po petoro umrlih svodi na jednog i da je upravo to razlog što se već više od dve nedelje krije mesto boravka svakog takvog, navodno jedino preminulog građanina (kad bi se navelo da je Beograđanin, u Novom Pazaru bi se čudili koja je statistička rupa progutala njihovog zemljaka koga sahranjuju u limenom sanduku).“

Sve što je javnost dobila od „Batuta“ jeste 10 dana zakasneli demanti na tekst BIRN-a, u kome zapravo ne demantuju ništa, već u suštini kažu – vi lažete (BIRN, svi koji sumnjaju u podatke), mi smo u pravu, tačka.

A za sve to vreme i javnost a izgleda i lekari u Kriznom štabu nemaju tačne podatke, pa se postavlja dramatično pitanje: Na osnovu kojih podataka onda odlučuju o epidemiološkim merama, ako im se dostavljaju „frizirani“ brojevi?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar