najgori dan od pocetka borbe protiv Kovida 19. Ana Brnabic, novozarazenih
Ana Brnabić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

U proteklih 24 časa preminulo je 18 osoba od koronavirusa, rekla je premijerka Ana Brnabić na vanrednoj konferenciji za novinare. Na respiratoru je trenutno 130 osoba.

Najkritičnija situacija je u Beogradu. Potom u Šapcu, pa Novom Pazaru.

Po skoro svim parametrima ovo je najgori dan, kaže Brnabić.

“Najgori dan od početka po broju ljudi na respiratoru je bio 12. april, sa 146 osoba na respiratorima, po broju novozaraženih to je bio 16. april – 445”, rekla je Ana Brnabić.

U protekla 24 sata registrovano je 386 novozaraženih osoba. Testirano je 8.646 ljudi. 

Od utorka 30. juna, kako podseća, maske su obavezne u zatvorenim prostorima.

“Na žalost, ne vidimo značajno poboljšanje u brojevima”, kaže ona.

Kako navodi – ostaje joj samo da preklinje građane da nose maske u svim zatvorenim prostorima, na otvorenom kada je reč o većoj grupi ljudi, da drže distancu od 1,5 metara i često peru ruke.

najgori dan od pocetka borbe protiv Kovida 19. Ana Brnabic, novozarazenih
Ana Brnabić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

 

“Da budemo maksimalno disciplinovani. Nećemo prezati od bilo kakavih restriktivnih mera da bismo sačuvali zdravlje ljudi. Najefikasnija mera je uvođenje zabrane kretanja i omogućilo disanje našem zdravstvenom sistemu”, rekla je Ana Brnabić.

Za nju su protesti, kako kaže – ništa drugo nego u ovom trenutku okupljanje ljudi.

To je neozbiljno i neodgovorno, smatra ona.

„Ne želim da uvodimo zabranu kretanja, policijski čas ponovo. Ne želim da uvodimo tu vrstu tako restriktrivnih mera. Ali nećemo prezati od toga. Ako dođemo do toga da zajedno ne možemo da budemo disciplinovani da nosimo maske i ne okupljamo se, onda nećemo prezati. Na vladi je odgovornost. Jer to automatski znači veći broj zaraženih, veći broj na respiratorima…“, navodi Brnabić.

Kada je reč o bolničkim kapacitetima- apsolutno su prenapregnuti.

„Oko 1.000 do 1.500 ležajeva biće u novim kovid bolnicama koje će se graditi da bismo bili spremni za jesen“, rekla je premijerka.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, poručio je da je deo kovid pacijenata iz Beograda noćas smešten u kovid bolnice van glavnog grada.

„Kako se budemo ponašali, to ćemo videti u direktnom broju obolelih, onih koji su završili u bolnici i na žalost, onih koji su preminuli“,  rekao je Lončar.

Najveći deo bolnica u Šapcu prelazi u Kovid sistem. Isto važi i za Čačak.

„Ostavljamo samo uregentni deo za ljude koji imaju druge tegobe – kardiovaskularne, neurološke, ortopedske i sve druge neophodne za hitna stanja“, poručio je Lončar.

Čigota na Zlatiboru prelazi u kovid sistem. Otvaraju se kovid bolnice u Kragujevcu i Nišu.

„Nemamo onoliko mesta koliko bi trebalo za Beograd, jer je on u takvoj situaciji u kakvoj se nalazi kao rezultat ponašanja kakvo smo imali. Ali mislim da niko od građana Srbije ne želi da se razboli i da ide negde drugde u bolnicu da leži. Ovo je krajnji trenutak da to shvatimo, da se uozbiljimo i uradimo sve što je do nas. Nema potrebe da širimo dalje priču bez ikakve poente. Mi sad treba da se koncentrišemo na koronavirus o kome ceo svet malo zna. Jedino što je sigurno je ovo što smo rekli – da se promene navike i da se toga pridržavamo“, kaže Lončar.

Moramo, kaže, da se koncentrišemo na današnji dan, jer je to jedini način da pobedimo.

„Setite se tih medicinskih radnika, onih koji su u skafanderima. Ali sad ne postoji niko od nas koji ne zna nekoga ko je na bolničkom lečenju od kovida“, navodi Lončar.

Na novinarsko pitanje da li će učesnici protesta prihvatiti apele da se obustave protesti, Ana Brnabić kaže:

„Nemam očekivanja. Jer, to je apel za naše zdravstvene radnike. To nije do mene. Apel nije politički, već je apel zdravstvene prirode. Molim one koji su organizatori, molim učesnike protesta da razumeju da je ovo borba svih nas zajedno protiv zajedničkog neprijatelja, a to je koronavirus. A kada zajedno pobedimo koronavirus, ne restriktivnim merama, nego onako mi zajedno kao društvo, onda možemo da vodimo sve druge borbe“, rekla je Ana Brnabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare