Roditelji: Nismo obavešteni o koroni; Obdanište: Nije istina

Društvo 24. jun. 202018:47 > 19:05
Podeli:
popularna imena za decu
Foto: Shutterstock

“Nas obdanište uopšte ne obaveštava da li među decom ima pozitivnih na koronavirus, već mi te informacije saznajemo preko neformalnih kontakta među roditeljima” priča za Nova.rs jedan od roditelja čije dete ide u privatni vrtić “Baby Palace Anđela” u Bregalničkoj ulici, čiji su podaci poznati redakciji

Pre dve nedelje su, kako dodaje, preko grupe roditelja na društvenoj mreži saznali da jedan do roditelja ima koronu, kao i da je jedno dete pozitivno.

U svojim navodima ovaj roditelj se poziva na obaveštenje prosleđeno od epidemiologa, koji radi u predškolskoj ustanovi, da zbog velikog broja roditelja, koji javljaju da su bili u kontaktu sa Covid pozitivnom osobom, neće ih više obaveštavati o svakom pojedinačnom slučaju.

Foto: ChiccoDodiFC / Alamy / Alamy / Profimedia

Direktor predškolske ustanove „Baby Palace Anđela“ Danko Čučković demantuje za Nova.rs sve ove navode.

„To apsolutno nije istina. Kako su nas roditelji obaveštavali da im je dete pozitivno na virus, tako smo i mi momentalno obaveštavali ostale o tom slučaju, kao i koja su deca kao kontakti isljučena iz kolektiva. Ne obaveštavamo kad roditelj javi da je bio u kontaktu sa korona pozitivnim, već kad dobijemo informaciju da je dete pozitivno i to sve lepo piše u obaveštenju koje je epidemiolog poslao“, objašnjava Čučković uz ocenu da je to sve prema upustvima koje su dobili od Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Takođe, roditelj koji se javio našem portalu, navodi da nisu obavešteni ni o spajanju pojedinih grupa dece unutar obdaništa, koje može biti rizično za širenje zaraze.

Roditelji, kako navodi, nemaju nikakave informacije, već se od njih očekuje da šalju decu i plaćaju obdanište.

„Prekoravaju nas što ne dovodimo decu, a počeli su da spajaju grupe da nisu nas obavestili, što isto može biti rizično“ zaključuje ovaj roditelj.

Direktor tvrdi da ni ova optužba nije tačna i da niko ni na koji način ne vrši pritisak na roditelje.

„Bilo je po volji roditelja i onaj ko želi da dovode dete, može to da uradi. Ustanova nije ni na koji način vršila pritisak, niti je motivisala ili demotivisala roditelje da dovode decu. To je u potpunosti njihov izbor“, naglašava Čučković.

Govoreći o spajanju grupa, navodi da je to činjeno kada je u grupama bilo po jedno ili dvoje dece i da nikada ni u jednoj grupi broj nije prešao šestoro ili sedmoro dece, što je mnogo manje od granice koja je propisana merama prevencije.

I o tome su roditelji, kako dodaje, bili na vreme obavešteni. Odbacuje optužbe i da roditelji nisu obaveštavani o izolaciji pojedinih grupa.

Direktor predškolske ustanove objašnjava da se kada dobiju informaciju da je neko dete pozitivno, automatski sem njega, i sva deca koja su bila s njim u kontaktu isključuju iz kolektiva.

„Za sada smo imali tri slučaja dece koja su pozitivna,  a kao kontakti u izolaciji je 16 dece. Ta deca se isključuju iz kolektiva, i pošto trenutno ne postoji obaveza testiranja,  deca moraju da budu u dvonedeljnoj izolaciji pre nego što im dozvolimo da se vrate u obdanište“ dodaje on.

Ova predškolska ustanova ima tri objekta u Beogradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar