Bes i razočaranje roditelja đaka koji pohađaju Osnovnu školu "Đura Jakšić" na Kanarevom brdu zbog posete bivšeg kriminalca i učesnika rijaliti programa Kristijana Golubovića, ne jenjava ni posle jučerašnjeg sastanka sa direktorkom Tamarom Jelić. Ona je istakla da je imala dobru zamisao kada je pristala da članovima hip-hop benda "Crni cerak" ustupi učionicu za potrebe snimanja spota, ali da nije znala da će u istom učestvovati i Golubović. Rekla je i da će prosvetna inspekcija već sutra doći u školu. Ipak, roditelji joj ne opraštaju. Posle kratkog protesta koji je održan u dvorištu škole i kojim su zatražili njeno razrešenje, sada su pripremili peticiju. Direktorku smo pozvali kako bi nam rekla da li je bila inspekcija, međutim nije se javljala na telefon. Njena sekretarica kaže da se direktorki "sve smučilo" i da više neće davati izjave.

Grupa roditelja koji su se juče obratili našoj redakciji, revoltirani su i osramoćeni što je škola u koju idu njihova deca dovedena u vezu sa bivšim robijašem Kristijanom Golubovićem, a za Nova.rs kažu da ne žele da sede skrštenih ruku. Zato su napisali peticiju.

„Juče smo bili u školi. Na direktorkinom licu nismo videli pokajanje zbog ovoga šta se desilo, pa bih rekla da je njoj potpuno svejedno ili da misli da nema razloga za brigu. Ja bih, s druge strane, rekla da treba da se zabrine ukoliko je iznajmila školski prostor, a nije dobila dozvolu od Republičke direkcije za imovinu“, kaže nam jedan od roditelja.

Pročitajte još:

Ako se podsetimo sličnog incidenta iz 2017. godine kada je muzičar DJ Krmak snimio spot sa erotskim elementima, provokativno obučenom „profesorkom“ i učenicima statistima u smederevskoj Osnovnoj školi „Dimitrije Davidović“, tada je ministarstvo prosvete odluku o ustupanju školskog prostora za snimanje ovakvog sadržaja ocenio kao nedopustivu.

Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Takođe, kako je pisao Telegraf, ministarstvo je u svom saopštenju tada navelo da direktorka te škole nije imala saglasnost Republičke direkcije za imovinu za odluku o ustupanju prostora za snimanje spota.

„Saglasnost nije tražena od ministarstva, a da jeste, ne bismo je dali“, pisalo je u saopštenju.

Roditelji se pitaju zašto se sada u ovom incidentu ne spominje ta dozvola.

„Da li je dobila dozvolu ili nije, ne znamo, ali pretpostavljamo da bi se branila time da ju je zaista dobila. A kako je ne spominje, teško da su joj dozvolili da ustupi školske prostorije tek tako“.

Osnovna škola Đura Jakšić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Roditelji kažu da direktorka Tamara Jelić mora da bude smenjena zato što je ovakav propust ugrozio reputaciju škole. To su, između ostalog, i naveli u peticiji koju će već danas podeliti sa ostalim roditeljima koji sinoć nisu bili na protestu.

Foto: Privatna arhiva

Navode da je ovo isključivo propust direktora škole, te da treba da prihvati krivicu i podnese ostavku.

„Mogla je da proveri ko je famozna grupa u roku od deset minuta. Mogla je, takođe, d apita koliko nbjih će doći, ko će sve doći, sigurno bi moci rekli da su planirali da povedu i Golubovića. Ma, nema izgovora, prosto je ovo nedopustivo. Skandalozno, užasno, fuj, šund, bljak, da nam jedan kriminalac osuđeni dođe ovde. Da li su tu deca koja idu u ovu školu, to uopšte nije važno, on je u tom spotu predstavljen kao neki profesor i koliko sam video u pauzama, on njima objašnjava kako je izbačen iz škole. To, po meni, nije normalno. Neka da ostavku, pa da joj obraz bude čist“, kaže jedan od roditelja.

Ministarstvo: Nakon okončanja inspekcijskog nadzora, utvrdiće se eventualna odgovornost 

Nakon saznanja da je u OŠ „Đura Jakšić“ u Rakovici sniman spot u kome učestvuje Кristijan Golubović, republička prosvetna inspekcija započela je nadzor, kažu iz ministarstva prosvete za Nova.rs.

„Republička prosvetna inspekcija će u narednom periodu sagledati sve okolnosti i činjenice u vezi sa ovim slučajem i preispitati zakonitost postupanja škole. Ministarstvo ne može da donosi odluke i prejudicira ishode do okončanja inspekcijskog nadzora. Tek nakon sagledavanja svih činjenica i okolnosti, utvrdiće se eventualna odgovornost i naložiti adekvatne mere“, ističu iz ministarstva.

BONUS VIDEO: Svetski je dan nenasilja, mi ga proslavljamo tradicionalno – nasilno. Budi nas Vučićević na Pinku, čekamo intervju Kristijana Golubovića u informeru. Ispunjava uslove – višestruki je povratnik nasilnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare