Veliki broj građana okupio se večeras u Pančevu, na protestu "Stop Rio Tinto", koji ispred Kulturnog centra u tom gradu organizuje više ekoloških udruženja.

Građani na protestu nose parole na kojima je precrtano ime kompanije „Rio Tinto“, a čuju se pištaljke i vuvuzele.

Pančevo je opterećeno ekološkim problemima. Po pitanju zaštite životne sredine se solidarišemo sa svim mestima u Srbiji i svetu koji su invazivnom politikom ugroženi“, kaže novinar Nenad Živković.

„Ovakav način dosadašnjeg donošenja odluka nije legitiman. Vlast treba da radi u interesu građana, a ne lobija i interesnih grupa koje su klijentelističke“, navodi on.

U Pančevu i Topoli protesti protiv rudarenja litijuma Foto:N1

Kako je rekao, vlast zastrašuje govornike koji rade u državnim instutucijama, zbog čega su govori otkazani.

Pročitajte još:

„To me ne čudi. To je mehanizam koji vlast koristi da bi obesmislila ovakve događaje, ali ništa nije jače od organizovanih, svesnih i odgovornih građana i da su takve manipulacije kratkog daha i pokazuju strah koja postoji u režimskim redovima. Ako je SNS toliko jaka, zaŠto koristi takve mehanizme pritiska?“, pita se novinar.

„Protest u Topoli jer je borba ozbiljna“

U Topoli se takođe održava protest protiv iskopavanja litijuma.

Protest je organizovao Pokret poljoprivrednika Srbije, a najavljeno je da će govornici biti profesorka hemije Karolina Aleksandrović, koja je govorila i na protestu u Aranđelovcu, košarkaš Vladimir Štimac i profesor iz struke, kao i domaćini skupa.

„Poruka je jasna: Ne kopanju litijuma i Rio Tinto marš iz Srbije. Ova borba je ozbiljna. Od ovoga zavisi naš ekološki život i može da se desi ekocid, da sistem bude zatrovan da ne možemo da živimo normalan život zarad drugih. Ujedinjenje je najpotrebnije. Oni koji pokazuju da podele su uz korupirani režim“, poručio je Štimac.

BONUS VIDEO: Raška protiv kopanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare