Bor, biohazard, otrov, Ziđin
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Postupajući po krivičnoj prijavi koju je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo protiv kompanije "Ziđin Koper" zbog zagađenja teškim metalima reke Mali Pek u martu 2021. godine, nadležno tužilaštvo u Negotinu naložilo je toj kompaniji i njenom direktoru da zbog krivičnog dela zagađenje životne sredine u humanitarne svrhe uplate milion dinara, saopštio je RERI.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu RERI-ja, reka Pek je zbog zagađenja u martu 2021. godine, usled aktivnosti kompanije „Ziđin Koper“ poprimila mutnu, crvenu, bakarnu i zelenu boju, što je, kako su naveli, uznemirilo javnost.

Istakli su da su angažovali Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, koji je sproveo uzorkovanje mulja iz reke, a rezultati uzorkovanja su pokazali da je mulj izuzetno zagađen zbog visokih koncentracija zagađujućih materija.

„Bakra u 17 puta većoj količini u odnosu na propisanu, arsena u 3,5 puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu, kao i olova u gotovo dva puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu“, piše u saopštenju.

Rezultati uzorkovanja površinskih i otpadnih voda koje je sproveo Zavod za javno zdravlje Timok iz Zaječara, na poziv RERI-ja, pokazali su da su nizvodno od rudnika višestruko prekoračene granične vrednosti zagađujućih materija, navodi se.

„Gvožđa u količini pet puta većoj u odnosu na propisanu vrednost, kao i mangana u dvostruko većoj količini u odnosu na propisanu vrednost, dok je reka Mali Pek pripadala petoj klasi površinskih voda (površinske vode koje pripadaju ovoj klasi se ne mogu koristiti ni u jednu svrhu)“, navodi se u saopštenju.

Istakli su da je uzorkovanje vršeno i uzvodno od rudnika, kao i neposredno posle uliva Malog Peka u Pek, kao i da je vrednost zagađujućih materija na tim lokacijama bila u dozvoljenim okvirima, čime su, kako su naveli, želeli da pokažu da zagađenje „može poticati isključivo od nezakonitih aktivnosti kompanije Ziđin Koper“.

Iz RERI-ja su pozdravili napor nadležnog tužilaštva da se utvrdi odgovornost pravnog lica za krivična dela koja se odnose na zagađenje životne sredine i ocenili da ta odluka predstavlja značajan doprinos pravnoj praksi, kao i delimičnu satisfakciju u postizanju specijalne prevencije usmerene protiv izvršioca krivičnog dela.

„S druge strane, RERI ukazuje da naročito zabrinjava izostanak reakcije nadležnih inspekcijskih organa, u konkretnom slučaju ministarstva zaštite životne sredine i ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji su utvrdili nezakonitosti na koje je RERI u dužem vremenskom periodu ukazivao, a koje povodom navedenog sami nisu podneli niti jednu krivičnu prijavu“, dodaje se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO: Mihajlović: Preselićemo čitavo selo zbog rudnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare