Rekonstrukcija užičke pijace će biti kobna po prodavce

Društvo 19. apr. 202215:52
Podeli:
Zelena pijaca Uzice
Nada prodavačica na Zelenoj pijaci Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Pored najavljene fisklizacije, užičke pijačne prdavce more i druge brige. Zbog dosadašnjeg tretmana, strepe od „dobrih namera“lokalne smouprave. Najavljeno rekonstrukcijom centralnog dela pijace, koja podrazumeva zamenu krova i mobilijara, uplašila je prodavce jer, kako su čuli, budući stolovi za izlaganje robe neće imati zatvoren prostor u koji odlažu neprodatu robu i potrebnu opremu. U lokalnom javnom preduzeću, koje upravlja pijacom, kažu da to još nije izvesno ali ne znaju kako će izgledati buduće tezge.

Pijačni prodavci robu sa tezgi, posle završenog radnog dana, ostavljaju u donji, zatvoreni deo tezge koji zaključavaju. Za njih je to jedini način da skladište robu ali i vage i ostale svoje potrepštine. Na užičkoj zelenoj pijaci, informacija da toga voše neće biti, tema je o kojoj danima polemišu.

„To je nedopustivo. Mora da postoje ti sanduci, uvek su bili i mora ih biti. Gde ćemo da spakujemo robu, šta ćemo sa njom ako nemamo gde da je ostavimo? Ako nemamo gde da ostavljamo robu, onda je i nemoguće raditi. Ovo je moje radno mesto, ne stojim ja na ulici nego na pijaci“, kaže za Nova.rs Stamena Kovačević.

Pored krovova koji prokišnjavaju, prodavcise žale i na higijenu, na loše osvetljenje ali i to što nemaju utičnice za struju i nemaju gde da napune baterije za električne vage. Sa druge strane, sve to se od njih traži, oni redovno plaćaju.

„Plaćamo zakup tezge, koje su u desetinama hiljada dinara godišnje, svako jutro nam naplaćuju, takozvani pijačninu, koju plaćamo bez obzira da li šta i koliko prodali. Sad čujemo neće biti tazge sa sanducima, pa to nikakvog smisla nema, nemoguće je bez toga raditi. Ako svaki dan treba kući da vraćam svu robu onda mi na pamet ne pada da pod takvim uslovima više radim, jer prodaja je loša a robe mora imati u ponudi“, rekao nam je Negoslav.

Nada Sinđić, jedna jod prodavaca koja ima najveću ponudi na užičkoj pijaci. Ne može da veruje da je nekom palo na pamet da razmišlja na način koji ne ide u prilog korisnicima usluga.

„To je definitivno neizvodljivo, je li treba džakove robe da vraćam kući svaki dan? Mislim da veliki novac dajemo za zakup ovih tezgi i prostora koji koristimo, u izuzetno lošim uslovima, ali očigledno je da njih sem novca ništa ne zanima. Niko nije nikada došao da razgovara sa nama, da se upozna sa našim potrebama, još umeju da budu vrlo neprijatni, bez pokazivanja bilo kakvog poštovanja nas kao korisnika“, dodaje Nada.

PROČITAJTE JOŠ

Prodavci strahuju da će upravljaču pijace možda čak pasti na pamet da sanduci za skladištenje robe budu dodatno ugrađivani po njihovom zahtevu, te da će to za njih biti dodatni troškovi. Šta će se zapravo desiti rekonstrukcijom središnjeg dela užičke zelene pijace, pitali smo upravljača, JKP „Bioktoš“. Oni tvrde da još nije poznato kako će izgledati nove tezge, te da u prvom vremenu one neće biti ni zamenjene jer za to još uvek nisu obezbeđena sredstva.

„To su još uvek neosnovane priče jer projekat još uvek ne predviđa izgled tezgi već samo njihove dimenzije. Izgled tezgi ćemo definisati kada budemo u mogućnosti da ih menjamo. U prvoj fazi ćemo koristiti postojeće, jer zbog visokih cena repromaterijala, nismo u prilici da tokom prve faze rekonstrukcije radimo i zamenu tezgi koje koštaju 70-100 hiljada dinara a na pijaci ih je oko 200“, kazao je za Nova.rs izvršni direktor za tehničke poslove JKP „Bioktoš“, Branislav Marić.

On kaže da se posle izgradnje dve poslovne zgrade, izgrađene tokom protekle tri godine, ulazi u poslednju fazu rekonstrukcije zelene pijace a radovi, za koje se očekuje potpisivanje ugovora, će početi krajem maja ili početkom juna.

„Biće zamenjemna celokupna krovna konstrukcija nad tezgama i izvršeno parterno uređenje, što podrazumeva asfaltiranje podnog dela. Posle izvedenih radova, koji će trajati 120 dana, moramo vratiti postojeće tezge ukoliko se eventualno ne obezbede sredstava za nove. Vrednost radova, koji će se finansirati udruženim sredstvima budžeta grada i javnog preduzeća, zbog poskupljenja materijala,  dostigli su iznos od 52 miliona dinara“, dodaje Marić.

U vreme izvođenja radova, zelena pijaca biće izmeštena na parking kod užičkog stadiona „Radomir Antić“, udaljenom nekoliko stotina metara od pijace.

BONUS VIDEO: Protest pijačnih radnika ispred Predsedništva Srbije

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar