Nakon velike tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kada je učenik K. K. (13) ubio osmoro svojih vršnjaka i školskog čuvara, ministar prosvete Branko Ružić dao je neopozivu ostavku na tu funkciju. Od njegovog dopisa predsednici Vlade Ani Brnabić u kom je obrazložio svoju ostavku, prošlo je tačno osam dana. O budućem ministru prosvete niko ništa ne govori - ćuti predsednik Srbije (a nije želeo ni da komentariše Ružićevu ostavku), ćuti Vlada, a školske obaveze se samo gomilaju. Na pragu su mala i velika matura, upis u srednje škole i na fakultete. I đaci i roditelji su uplašeni i zbunjeni, jer nemaju dovoljno informacija o ovim važnim temama, a prosveta je ostala bez prvog čoveka u vrlo škakljivom momentu. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda Milorad Antić potvrdili za Nova.rs da briga i strah postoji i kod roditelja i kod đaka.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za Nova.rs da je ostavka ministra prosvete Branka Ružića došla u nezgodno vreme zbog predstojećih školskih obaveza, ali da se posao mora nastaviti.

„Predpostavljam da su poslove ministra preuzeli pomoćnici ministra s obzirom na to da su oni u svakoj oblasti različiti. Dakle, jedan je za predškolsko i osnovno obrazovanje, drugi je za srednje škole, treći je za visoko obrazovanje. Svako sada mora da radi posao koji bi inače podupirao ili možda predvodio ministar prosvete koga trenutno nemamo. E sad, oni nemaju snagu ministra“, ističe naša sagovornica.

Jasna Janković / Foto: N1

Dodaje da postoji strah i đaka i roditelja oko male mature koja je ove godine drugačija u odnosu na prethodne.

„Time se sigurno bavi pomoćnik ministra Milan Pašić. Mala matura je ove godine drugačija u odnosu na prethodne godine i povećana je pažnja i roditelja i đaka. Ove godine ćemo morati prvi put da prolazimo kroz nešto što je, inače, jednostavnije nego što je bilo prošle godine, ali u svakom slučaju je drugačije i novo. Što se tiče velike mature, ovog juna trebalo je da bude proba velike mature, tčanije državne mature koja zvanično, po prvi put, treba da se izvede sledećeg juna 2024. godine. Međutim, ništa o tome ne znam osim da to treba da bude i to je tako ostalo na tome. Šta će biti, da li će se to sada uraditi, da li će se ostaviti da se to uradi početkom naredne školske godine, to samo mogu da nagađam“.

Pročitajte još:

Janković objašnjava da je budućim brucošima ostalo nedorečeno pitanje državne mature – da li su i koji fakulteti odlučili da prihvate veliku maturu umesto prijemnog ispita.

„Što se tiče visokog obrazovanja, pored ovih redovnih njihovih upisa i priprema, vrlo nam je sada važno da li su se fakulteti odlučili da prihvate veliku maturu umesto prijemnog ispita. Neki jesu, neki nisu, znam sigurno za prirodno-matematičke fakultete da oni prihvataju. Da li se sada taj proces završio, da li je svaki fakultet odlučio, šta tamo gde su se odlučili za dodatne ispite, kada će obavestiti đake… Znate i da su đaci dali glas od sebe, njihovo udruženje  „I mi se pitamo“ i zaista i treba tako jer oni će polagati državnu maturu. Mi ćemo svi učestvovati u tome, ali oni će je polagati. Mislim da bi najkraće vreme koje treba da prođe bila jedna godina da oni znaju sve uslove. Imate tu mnogo nedoumica i mnogo pitanja koja su otvorena u vezi sa velikom maturom“.

Branko Ružić Foto: TANJUG/ Ministarstvo prosvete/Jelena Parezanović

Za kraj razgovora kaže da su i sama deca pitala različita pitanja na ove teme, ali da odgovora još uvek nema.

„Ne vidim da su ta pitanja odgovorena. I deca su sama svašta pitala, različite pametne stvari jer deca razmišljaju o tome. Imamo mi tu mnogo posla. A što se tiče novog ministra, znate da njega delegira Vlada, tako da ništa ne znam o tome, niti ko bi mogao da bude na njegovom mestu, ali znam samo da su kraj jedne i početak naredne školske godine uvek periodi u prosveti sa najvećim brojem obaveza. To su trenuci kada treba mnogo toga da se zna, da se raščisti, a ništa se ne zna, upravo zbog toga što se i roditelji i đaci, posebno kada su ovako nestabilne situacije, boje. To je prirodno, jer nemaju potpune informacije“, ističe naša sagovornica.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda Milorad Antić smatra da je trenutak ostavke ministra prosvete nezgodan. On za Nova.rs kaže da je glavna briga roditelja mala matura, te predlaže da se đacima osmacima iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ odloži polaganje prijemnog ispita za avgust zbog pretrpljenog stresa.

„Sva deca moraju da polože malu maturu jer drugačije neće moći da upišu srednju školu. Moramo da uradimo i nešto korisno za tu decu iz ‘Ribnikara’, da bi polako i sigurno počeli sa pripremama za malu maturu. Apelujem da ta direktorka podhitno ode, upropastićemo i decu i njihovu maturu. Čak, ako je neko, previše traumiran, mala matura može da mu se odloži u avgustu, pa da ima mesta da se upiše da bude 31. ili 32. đak. Neće ta škola ništa izgubiti što upiše još jednog đaka. Svakako, mora da se polaže jer je to zakonska obaveza, ali može da se pomeri“, ističe Antić.

Milorad Antić Foto: Nova

Dodaje da je Branko Ružić i dalje ministar prosvete sve dok ga Skupština, koja ga je i postavila na to mesto, ne razreši. Samo što je trenutno, već osam dana, „pasivan“.

„On je i dalje tamo, nalazi se u toj priči, samo što je pasivan posmatrač svih događaja. Ne možete da se ukopate u mestu, da ćutite i da ništa ne radite, ali zato ja ne znam da li će svi ti službenici oko njega da uzmu platu. Ako ne radiš ništa, da li ćeš, prijatelju, da uzmeš platu? Ipak, ne radi samo on u ministarstvu. Imate i pomoćnika ministra za osnovne škole, pa za srednje, zatim sekretari… Postoji i specijalni savetnik, dakle brdo službenika koji rade te poslove i koji su nadležni za njih. Oni i dalje treba da rade te poslove“, zaključuje Antić.

Ostavka tek posle pet dana

Brojni građani koji su posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ protestovali ispred Ministarstva prosvete, zatražili su ostavku ministra Branka Ružića. Isti zahtev iznela je Inicijativa mladih za ljudska prava, pojedini sindikati, opozicija.

Predsednik Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić izjavili su tada da je Ružić spreman da podnese ostavku. Iako se očekivalo da će bar iz moralnih razloga podneti ostavku nakon strašne tragedije u kojoj je stradalo osmoro dece i čuvar u školi, Ružić, ipak, to nije učinio tada.

Umesto lične odgovornosti, ministar prosvete za zločin koji je počinio učenik sedmog razreda Kosta K, okrivio je, između ostalog, zapadne vrednosti. Ni sada, ali ni nedavno kada je opozicija tražila ministrovu ostavku zbog skandala sa Kristijanom Golubovićem, Ružić ni jednog trenutka nije smatrao da postoji njegova, bilo kakva, odgovornost.

Ipak, pet dana od stravičnog masakra, Ružić je uputio dopis premijerki Brnabić u kom je obrazložio svoju ostavku.

Branko Ružić Foto: TANJUG/ Ministarstvo prosvete/Jelena Parezanović

Ministarstvo prebacuje na Vladu

O svemu ovome pitali smo nadležno ministarstvo prosvete. međutim, njihov odgovor bio je kratak.

„Ova pitanja regulisana su Zakonom o Vladi“, napisali su u svom odgovoru.

BONUS VIDEO: „Ja sam kriv“: Nastavnik informatike otvorio dušu i poslao poruku zbog koje bi ministar Branko Ružić morao da se postidi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar