Foto: Shutterstock

Gradska vlast ne odustaje od namere da na nova izvorišta vode za snabdevanje Beograđana traži na Velikom ratnom ostrvu: to pokazuje najnoviji ugovor koji je JKP “Beogradski vodovod” sklopio sa Institutom za vodoprivredu “Jaroslav Černi” i Institutom za biološka istraživanja “Siniša Stanković”. 

Za izradu “Prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu” JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” izdvojio je 26 miliona dinara.

Povezane vesti:

Tako je otvoren put ka pravljenju strategije kopanja reni bunara na zaštićenom prirodnom dobru na ušću Save i Dunava, na kom se, nadomak centra srpske prestonice, nalaze retke životinjske i biljne vrste.

Predeo izuzetnih odlika “Veliko Ratno ostrvo“, kako je navedeno na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, spada u zaštićeno područje. Njegova površina, od iji 168 hektara, podeljena je u tri zone, ali naveći deo ostrva, kao specijalni rezervat prirode, pripada prvoj zoni, sa najvećim stepenom zaštite.

“Veliko i Malo Ratno ostrvo nalaze se u nebranjenoj plavnoj zoni Dunava, zbog čega je izostao direktan uticaj urbane zone Beograda, koji ga okružuje u dužini od dve trećine obale. Ostrva su ostala kao zelena oaza relativno sačuvane prirode koja poseduje raznolikost i bogatstvo živog sveta, karakteristično za nekada široke plavne zone Dunava i Save”, navedeno je sajtu Zavoda za zaštitu prirode.

Veliko Ratno ostrvo stavljeno je pod zaštitu radi očuvanja “živopisnih pejzažnih obeležja i nenarušenih primarnih predeonih vrednosti od izuzetnog značaja za očuvanje staništa prirodnih retkosti, retkih i ugroženih ptica močvarica i radi zaštite reprezentativne morfološke i geološke tvorevine – rečnog ostrva, nastalog na ušću Save u Dunav, koje ima ekološki, kulturno-istorijski i rekreativni značaj za grad Beograd”.

Na sajtu Zavoda se dalje objašnjava da na ovom ostrvu stanište pronalaze mnogobrojne vrste ptica močvarica koje za vreme svojih sezonskih migracija prelaze granice i koje se smatraju međunarodnim dobrom i bogatstvom.

Foto: Shutterstock

Imajući u vidu da se područje ostrva većim delom plavi tokom prolećnih meseci, kada je i visok nivo Dunava, brojne riblje vrste za potrebe mresta zalaze u bare na samom ostrvu i u njegovo priobalje. Zbog toga što su izolovane od ljudi, ove bare predstavljaju dragocena pogodna prirodna plodišta riba.

U Zavodu se navodi, da pored značajnih životinjskih vrsta, u ovoj oazi u srcu Beograda, postoji i bogat životinjski svet. Pa se tako na otvorenoj površini bara nalaze i retki primerci belog lokvanja koji se nalazi na spisku zaštićenih prirodnih retkosti.

Upravo je Zavod za zaštitu prirode, koji je još 2005. godine ovo ostrvo zaštitio, institucija koja bi morala da se pita za mišljenja pre bilo kakve intervencije na toj lokacijom, a kojih će prema poslednjem razvoju događaja, najverovatnije biti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar