Foto:N1

Nova izvorišta vode za snabdevanje Beograđana tražiće se na Velikom ratnom ostrvu. I dok gradska vlast taj projekat ne povezuje sa nedavno usvojenim građevinskim planom za Makiš, već ga objašnjava kao posledicu privrednog razvoja Beograda, brojna udruženja građana i aktivisti kritikuju ovu ideju, jer je, kako kažu, reč o novoj urbanizaciji zaštićenog područja. Stručna javnost upozorava na dilemu: Da li se na Velikom ratnom ostrvu može doći do čiste pijaće vode?

Pusto ostrvo – pusta želja – hoće li se kopanjem bunara na Velikom ratnom ostrvu još jedan ekološki biser Beograda baciti u bunar? Grad će do 4. februara primati ponude za izradu studije opravdanosti sa projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu. To ostrvo koje je na stalnom udaru Save i Dunava, već je, zbog zagađenosti, struka ispitivala, piše N1.

„I našli smo naftne polutante i naravno neke teške metale, a odakle oni potiču, pa potiču iz činjenice da Veliko ratno ostrvo, plavno ostrvo i voda kada se povuče ostavlja za sobom zagađujuće supstance. Pitanje je da li takva sedimentna formacija ima kapacitet za prečišćavanje površinskih voda i da li su vode koje bi se sutra koristile za proizvodnju pijaće vode, kao sirovina, zadovoljavajućeg kvaliteta“, kaže Branimir Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta.

To je kažu samo jedan od razloga, zašto novo vodoizvorište, ako je uopšte i potrebno, ne treba tražiti na Velikom ratnom ostrvu. A kada je Gradska skupština 29. decembra ubedljivo izglasala plan po kome će se u Makišu pored najvećeg i najstarijeg vodoizvorišta graditi stambeno-poslovni kvadrati i metro, nebrojeno puta ponovljeno je da tim projektom neće biti ugroženo vodosnabdevanje Beograda.

Foto:N1

A samo 14 dana kasnije druga priča. Gradske vlasti sada objašnjavaju da je zbog ubrzanog privrednog razvoja i urbanizacije Beogradu potreban novi resurs kako bi se ududuće stabilno i kvalitetno vodosnabdevao, tj objašnjavaju nam da opada eksploatacija postojećih izvorišta i da je potrebno naći novo rešenje.

A ono se nalazi na ušću Save u Dunav. Grupa građana koja se borila i za Košutnjak i za Makiš, sada je napisala nov zahtev, ovoga puta adresiran na Beogradski vodovod i kanalizaciju. Traže hitnu obustavu te ideje, jer, kako pišu, bilo kakva urbanizacija i građevinski radovi na velikom ratnom ostrvu su nedopustivi.

„Imali smo pravni osnov, pozvali smo se na član statuta koji omogućuje hitno sazivanje nadzornog odbora kako bi se utvrdile sve činjenice o radu Beogradskog vodovoda i kanalizacije u poslednjih mesec dana. Iz tog razloga očekujemo odgovor i nismo dobili ništa, a danas je sreda, izbegavaju javljanje na telefon, nisu nadležni nije direktor tu“, kaže Dejan Jovanović iz grupe „Bitka za Košutnjak“.

Najviši i najveći pravoslavni obelisk, staza za trke Formule 1, beogradski Las Vegas, Zoološki vrt, Šumadijsko selo, muzički festivali… to su bile neke od nikada ostvarenih ideja za Veliko ratno ostrvo. Može li ostrvo da ostane pusto?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar