Stara šećerana
Šećerana. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Organizacija "Beograd u pokretu" navodi da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala prodaju "Stare Šećerane" po početnoj ceni od 680,6 mliona dinara i apeluje na Vladu Srbije da to zaustavi.

Kako se navodi u saopštenju organizacije, time se na prodaju ne stavljaju samo objekti, već i deo nasleđa grada.

„U skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, Republika Srbija ima pravo preče kupovine ovog kulturnog dobra. Pozivamo Vladu Republike Srbije da iskoristi to pravo i da od „Stare Šećerane“ napravi novi kulturni centar Beograda“, poručuju iz organizacije.

„Beograd u pokretu“ podseća da je šećerana deo identiteta glavnog grada, koja svedoči o periodu industrijalizacije prestonice.

„Njen potencijal da postane novi kulturni distrikt je ogroman, pružajući prostor za umetnike različitih disciplina da stvaraju i izlažu svoja dela. Inspirisan ljubljanskom ‘Cukrarnom’, ovaj prostor bi mogao postati centar kulturnih dešavanja, okupljajući slikare, vajare, muzičare i mlade arhitekte“, tvrdi se u saopštenju.

Napominju da ukoliko država na otkupi Šećeranu, a usvoji se izmena prostornog plana o proširenju „Beograda na vodi“, postoji realna opasnost da ovaj dragoceni deo kulturnog nasleđa bude uništen.

“ ‘Stara Šećerana’ i ‘beogradski Hipodrom’ biće žrtvovani zarad izgradnje novog elitnog naselja, gubeći tako deo svoje istorijske i kulturne vrednosti. Ovim putem apelujemo na Vladu da prepozna značaj ‘Stare Šećerane’ kao kulturnog dobra od nacionalnog značaja i da preduzme korake ka očuvanju i revitalizaciji ovog prostora“, zaključuje se.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare