Aktivisti se već duže vreme bore da lokacija Stare šećerane ne postane gradilište i oni imaju dobru ideju šta bi moglo da postane uz malo rekonstrukcije. Na primer da li ste znali da je grad Ljubljana 2008. godine otkupio zgradu i zemljište ljubljanske šećerane od vlasnika i nakon građevinskih radova slovenačka prestonica je dobila novi prostor za prezentaciju savremena umetnosti.

Da li to može da se desi i sa našom šećeranom i kakav je plan aktivista, saznaje Iva Kosovac, reporterka jutarnjeg programa „Probudi se“.

A kakav je plan aktivista za TV Nova pojašanjavaju Nikola Radin i Ivan Komarica iz Udruženja građana „Beograd u pokretu“.

Objekti Stare šećerane su stari 125 godina i pod zaštitom su Gradskog zavoda za spomenike kulture. Još 2022. godine gradski odbornici su izglasali da ovaj prostorbude Kulturni centar Beograda, ali od toga nema ništa jer novim izmenama Prostornog plana, kompanija „Beograd na vodi“ proširiće se na Sajam, Čukariki rukavac, Staru šećeranu i najverovatnije hipodrom.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO Osam godina od rušenja u Savamali: Blato na obrazu Srbije i dan kada su kola krenula niz brdo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare