Foto: Miljana Isailović/Nova.rs/Shutterstock

Stotinu najboljih diplomaca Medicinskih fakulteta u Srbiji završilo je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje zato što je ove godine dodela ugovora o radu nauspešnijim diplomcima organizovana samo jednom, umesto dva puta, kao što je to bio slučaj svih proteklih godina. Glas protiv nepravde koja im je naneta, podigli su pre nekoliko dana najbolji diplomci Medicinskog fakulteta u Nišu, obraćajući se najpre ministarki zdravlja dr Danici Grujičić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Nakon održanog sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, rečeno im je da će njihov problem biti iznet na sastanku Vlade 18. oktobra, te da će, potom, biti obavešteni o ishodu. Međutim, do danas oštećeni diplomci, koji imaju prosečne ocene veće od 9,5, nisu dobili nikakvo obaveštenje povodom toga. Zato su se ponovo oglasili, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„Obraćamo Vam se deset dana nakon događaja vezanih za naš prethodni dopis sa svesnom namerom da negativnom konotacijom ovog dopisa ne utičemo na dodelu ugovora našim kolegama koji su izabrani u prvom krugu zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji, a koja je zakazana za danas. Koristimo ovu priliku da kolegama koji su dobili zapošljenje javno i iskreno čestitamo te da im poželimo uspešnu karijeru jer su to zaslužili.

Osećamo obavezu da javnost, kao i sve naše kolege koje su bile uključene u inicijativu za rešavanje problema zapošljavanja najboljih diplomaca obavestimo o dešavanjima u medjuvremenu te da izrazimo zahvalnost medijima koji su preneli naše prvo saopštenje, posebno onim koji su imali značajnu ulogu u ostvarivanju kontakta izmedju Ministarstva Zdravlja i predstavnika naše grupe.

Nakon našeg dopisa od 26.9.2023. godine i prvobitnog nereagovanja Ministarstva zdravlja, tek posle objavljivanja istog u medijima, dana 13.10.2023. smo dobili poziv da u utorak, 17. oktobra tekuće godine, četvoro predstavnika naše grupe dođe na sastank sa članovima Ministarstva radi rešavanja problema na koji smo ukazali.

PROČITAJTE JOŠ:

Na ovom sastanku, koji je održan u prostorijama Ministarstva zdravlja, kao predstavnici grupe oštećenih diplomaca prisustvovali su Lazar Stošić, Aleksandar Radovanović, Nikola Piljić i Andrea Milijić a ispred Ministarstva zdravlja sekretar prof. dr Vesna Turkulov sa saradnicima.

Uprkos našim očekivanjima, da će Ministarstvo izaći sa predlogom kako da se problem reši, odmah na početku nam je saopšteno da drugog kruga zapošljavanja najboljih diplomaca neće biti, uz obrazloženje da u budžetu RS nema sredstava za ovu aktivnost.

Takođe nam je rečeno da zapošljavanje po ovom osnovu nije obaveza Ministarstva već stvar dobre volje Vlade RS.

Foto:Privatna arhiva
Foto:Privatna arhiva

Od strane predstavnika ministarstva nam je savetovano da pratimo oglase za zapošljavanje te da pristupimo volonterskom radu kao prvoj stanici na putu ka konačnom zaposlenju, što se u prošlosti pokazalo neefikasnim i rezultiralo masovnim odlivom medicinskih radnika.

Postavljeno nam je pitanje da li mi imamo neki predlog kojim bismo rešili ovu situaciju. Predložili smo da najbolji diplomci koji nisu zaposleni po prvom konkursu dobiju mogućnost za zaposlenje isključivo na radnim mestima sa deficitarnim specijalizacijama bez mogućnosti da biraju specijalizaciju već da ona bude dodeljena na osnovu realnih potreba što je odbijeno.

Na pitanje da li bismo pristali na rad u sekundarnim i tercijarnim ustanovama, predložili smo da nam se dostavi lista ustanova sa mogućim radnim mestima i budućim specijalizacijama, ali su predstavnici ministarstva, bez obzira na to što su oni postavili pitanje konstatovali da to nije moguće uraditi mimo javnih konkursa, te se stiče utisak da je njihov predlog bio neozbiljan.

Kao jedinu pozitivnu stvar, dobili smo uveravanje da će na sastanku Vlade RS, koji je bio zakazan za 18.10.2023. godine predstavnici Ministarstva izneti naš problem i razmotriti moguća rešenja sa vladom RS te da će nas o ishodu obavestiti i izdati saopštenje za javnost.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Prema našim saznanjima, ništa se od ovoga nije desilo.

Od Ministarstva zdravlja nismo primili nikakvo obaveštenje, niti je izdato saopštenje za javnost. Imajući u vidu sve što smo naveli, kao i odnos predstavnika Ministarstva prema nama i našem problemu tokom pomenutog sastanka, sa pravom se pitamo:

1. Da li ovo znači da rešenje za naš problem ne postoji?

2. Zašto smo bili pozvani na sastanak kada nam nije iznet nijedan predlog?

3. Ako je stav Ministarstva po ovom pitanju u startu bio negativan, zašto o tome nismo obavešteni mail-om ili na bilo koji drugi način, već smo bili izloženi dodatnim troškovima odlaska za Beograd, gubitku vremena i ponižavajućem odnosu od strane predstavnika Ministarstva.

4.Da li se od nas zaista očekuje da se zaposlimo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez mogućnosti daljeg usavršavanja što bi praktično značilo da smo uzalud vredno radili i ostvarili izuzetne rezultate tokom studiranja a većina nas je upisala i doktorske studije? Ako je to jedina mogućnost, gde će se onda zaposliti naše kolege sa slabijim prosekom?

5. Da li je ovo način na koji Republika Srbija stimuliše i omogućava najboljim kadrovima da se dalje usavršavaju i da ostankom u svojoj zemlji doprinesu opštem napretku i prosperitetu svih nas ili nam se na ovaj način šalje poruka da profesionalnu karijeru ipak treba da gradimo van granica ove zemlje?

Nadamo se da će nas neko udostojiti odgovorom na postavljena pitanja,

S poštovanjem, dole potpisani lekari“, ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Nema mesta za „heroje kovida“: Zdravstveni radnici još čekaju obećano stalno zaposlenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar