Vuk Bojović sa porodicom Foto: Andrej Čukić

"Šokirala sam se kad sam juče pročitala vest da gradonačenik Šapić seli zoološki vrt. Ne znam zašto bi ga izmestili kad funkcioniše najnormalnije. Pokušala sam da stupim u kontakt s njim, međutim, nije mi se javio. Svakako, neću odustati, potrudiću se da dobijem sve informacije u vezi toga, da idemo i do vrha ako treba kako bismo sprečili izmeštanje vrta i sačuvali uspomenu na Vuka", kaže za Nova.rs Vesna Bojović, supruga pokojnog Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora beogradskog Zoološkog vrta.

Gradonačelnik Šapić danas će obavestiti javnost o izmeštanju beogradskog zoološkog vrta na novu lokaciju.

Supruga Vuka Bojovića ističe da joj nije jasno otkud odjednom odluka o selidbi vrta.

„Vrt je institucija s tradicijom od skoro sto godina, osnovan je 12. jula 1936. godine na zemljištu koje je bilo u ličnom vlasništu Vlade Ilića, tadašnjeg gradonačelnika. Neverovatno, ali istinito, kad je Vuk pisao monografiju, ja sam to saznala tada. Znači, vrt je osnovan na privatnom zemljištu industrijalca i tadašnjeg gradonačelnika Beograda“.

Pročitajte još:

Dodaje da je Vuk Bojović ostavio život zbog zoološkog vrta. Zato će se boriti da ostane na istom mestu.

„Vuk je štrajkovao glađu onda kad su prvi put govorili da žele da izmeste zoološki vrt. Zapravo, i počeli su sa izmeštanjem manjih objekata u vrtu. Vuk je svoje zdravlje narušio do te mere da je, nažalost, otišao. Tad se govorilo da se planira selidba vrta negde oko Krnjače u mesto Belo Blato i onda se naravno to zataškalo, sve je stalo jer je on bio spremna da životom brani zoološki vrt“.

Beogradski zooloski vrt
Zoološki vrt u Beogradu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Za kraj razgovora, Vesna kaže da joj se povodom ove priče jedino javio Dragan Đilas.

„On je i tad, kada je Vuk štrajkovao glađu, bio uz nas i ušao u celu tu igru i razrešio celu situaciju. Nadam se da će i ovo biti rešeno i da se vrt neće dirati s ovog mesta gde se sada nalazi“, kaže Vesna dodajući da će ako bude bila pokrenuta peticija povodom toga, ona biti među prvima koja će je potpisati.

BONUS VIDEO: Hoće li tema Šapićeve vile u Trstu proći k’o i raniji slični slučajevi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare