Foto: N1

Evropski dan donora obeležava se u znak sećanja i zahvalnosti donorima organa i njihovim porodicama, koji su produžili i spasili mnoge živote. U Srbiji, nažalost, nema dovoljno donora, a samo jedna saglasnost može da sačuvati osam života, ističu iz Udruženja pacijenata "Zajedno za novi život".

U Srbiji više od 2.000 pacijenata koji čekaju na presađivanje organa živi u neizvesnosti. Situacija se polako popravljala kada je u pitanju doniranje, ali je sve stalo tokom pandemije.

U ovoj oblasti Srbija je na dnu lestvice, što najbolje ilustruje podatak da je za godinu dana urađena samo jedna kadaverična transplatacija, odnosno transplantacija sa preminulog donora, sopšteno je iz udruženja pacijenata.

Lekari apeluju, ali se građani i dalje ustručavaju da doniraju organe članova porodice koji su doživeli moždanu smrt. A to jedno „da“, može da promeni život čitave porodice.

Jelena Dimitrijević je majka dečaka kome je pre četiri godine presađena jetra u Bergamu u Italiji, gde se vrši transplantacija jetre kod dece, jer se u Srbiji ovakve transplantacije još ne rade.

Ona je istakla da saglasnost daje Republički fond Srbije u dogovoru sa bolnicom „Papa Jovan XXIII“ u Bergamu i samim tim se odlazi na transplantaciju u Italiju.

Opširnije pročitajte na sajtu N1

BONUS VIDEO: Donorstvo je herojstvo – peticija koju treba potpisati!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar