Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) saopštili su danas da su se patrijarhu Porfiriju ponovo obratili za pomoć u vezi sa projektom "Jadar" i naglasili da patrijarhovo ćutanje na prvo pismo, koje su mu uputili 19. jula, unosi među njih "strah i jezu".

„Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ i KORS istakli su da su kampanju pokrenuli sa „jasnom i nedvosmislenom rodoljubivom, čovekoljubivom i Hristoljubivom namerom“ da bi zaštitili „svetinju Božijeg domostroja naše svete zemlje Srbije, koji nam je Bog poverio da je čuvamo i blagoslovljeno koristimo“.

Kampanja je pokrenuta, dodaje se, da bi se zaštitila priroda „koju nam je Bog dao da je čuvamo i volimo“ i da bi se „svetinje, poprišta velikih bitaka na Loznici, Gučevu ali i stratišta gde naši sveti preci počivaju u Dragincu i drugim mestima“ zaštitile od „prekopavanja, bacanja hemijske bombe na ove mošti, a sve zarad privatnog ćara belosvetskih i domaćih bećara na vlasti i u kompanijama“.

„Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ i KORS ukazali su da Porfirije „ćuti“ dok oni pokušavaju da ga „upoznaju i upozore na zlo koje se nadvilo nad Srbijom“.

Istovremeno, upozorili su da se Rio Tinto sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i drugima ponaša kao da je dobio tapiju na „srpsku svetu zemlju i živote naše i naših pokolenja“.

Uz ocenu da je Rio Tinto danas „najveća divlja gradnja u Srbiji“ i da će uzeti „najmanje 10 odsto“ teritorije Srbije Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) zatražili su od Porfirija da „ako ništa drugo stane ispred nas kao Arsenije Drugi Čarnojević i povede nas bilo kuda, nikuda, samo nas ne ostavi vođi i okupatoru“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar