Pink, logo
Foto: Promo

Nakon emitovanja skandaloznog ispada državnog službenika Gorana Karadžića, direktora JP Stara Planina i nekadašnjeg profesionalnog košarkaša, koji je na televiziji Pink, koja koristi nacionalnu frekvenciju, vređao svoje neitomišljenike na pretpostavljenoj nacionalnoj osnovi, ova televizija još jednom je prekršila Zakon o elektronskim medijima.

On se prilikom svog gostovanja na pomenutoj televiziji obratio Naimu Leu Beširiju, direktoru Instituta za evropske poslove, koji se prethodno našalio na Karadžićev račun na Tviteru. Kao glavnu uvredu izabrao je Beširijevo prezime, aludirajući na to da nije srpske nacionalnosti.

PROČITAJTE JOŠ

„A znate ko me isto tako napao? Čovek koji se preziva Beširi. E svaka vam čast građani Srbije, napao je srbendu, reći ću i subjektivno i objektivno, srbendu. Nisam ponosan da lajkujete Beširija koji je napao Gorana Karadžića, neka on samo nastavi da me napada, nikakav problem. I ti i svi ostali sa širi, ili ti na iri, jer želim to, i nekako sam još ponosniji“, rekao je on u programu.

Judita Popović, jedna od članica saveta REM, za Nova.rs je kasnije objasnila da je jasno da se radi o povredi Zakona o elektronskim medijima.

„Reč je o povredi Zakona o elektronskim medijima, urađeno je suprotno od zabrane diskriminacije na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi. REM treba da reaguje, ali videćemo hoće li reagovati. Sudeći prema ponašanju REM, ja ne mogu da budem optimista“, istakla je tada Popović, aludirajući na to da je REM ranije imao propuste u kažnjavanju televizija koje krše zakon.

O tome svedoči i izveštaj koji je napravio sam REM, a prema kojem je televizija Pink napravila više od sedam stotina prekršaja samo u martu ove godine. Savet je u junu ove godine podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv televizija koje koriste nacionalnu frekvenciju, ali epilog tog postupka i dalje nije poznat.

Pink je, prema njihovim navodima, samo u martu mesecu 2021. godine učinio 717 prekršaja, a u stopu su ga pratile i druge televizije – Hepi, 292 prekršaja, Prva, 307 prekršaja i B92 146 prekršaja.

Regulatorno telo za elektronske medije je, na osnovu odluke Saveta dana 07. juna 2021. godine podnelo Zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv Pink internacional company d.o.o., Beograd kao pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu, zbog toga što je u televizijskom programu koji se emituje pod skraćenim identifikacionim znakom Pink učinio 717 prekršaja Zakona o oglašavanju

Judita Popović, članica Saveta REM, više puta je za Nova.rs naglašavala da je Pink u mnogim pojedinačnim slučajevima tokom proteklih godinu i po dana prekršio zakon ili postupio nemoralno i neetički.

Snažne reakcije Saveta REM su izostale, iako prema propisima, REM ima mogućnost dodeljivanja novčanih kazni, obustavljanja emitovanja programa ili totalnog oduzimanja nacionalne frekvencije mediju koji krši zakon.

Reakcija o pomenutom incidentu stigla je i od poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, koja je istakla da je „nedopustivo i zakonom zabranjeno svako iznošenje diskriminatornih stavova na osnovu bilo kog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva, pa tako i na osnovu nacionalne pripadnosti ili etničkog porekla.“

Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, izjavio je s druge strane za Nova.rs da su neprimerene i zakonom kažnjive uvrede koje mu je putem televizije Pink uputio državni službenik Goran Karadžić zapravo relikt prošlosti i „Miloševićeva i Šešeljeva mantra koja je dovela do sve manje države, teritorijalno i u ljudstvu.“ Nada se, kaže, reakciji državnih organa.

„Gospodin Karadžić kao takav ne zavređuje pažnju. Međutim, gospodin Karadžić, državni uposlenik plaćen novcem svih poreskih obveznika, a koji koristi televiziju s nacionalnom frekvencijom da prebraja krvna zrnca svojih sugrađana zahteva pažnju ne samo svih nas, nego i nadležnih organa. Koliko sam video, od nadležnih su se oglasili članovi REM i poverenica Janković, no mene zanima da li će institucija zvana REM, koju debelo plaćamo za nerad, i tužilaštvo koje se može naći samo za obračun sa „protivnicima“ vlasti oglasiti službeno povodom ovog i sličnih događaja“, rekao je Beširi u razgovoru za Nova.rs.

Naveo je da je „tužno što kao društvo nismo još uvek evoluirali da nacionalni predznak bude važan, ali ne i odlučujući za izgradnju moderne, demokratske i građanske države.“

„Kapacitete gospodina Karadžića smo već imali priliku da vidimo i javnost ima pravo da zna ko upravlja državnim firmama i s kakvim kapacitetima. U suštini, tužno je što kao društvo nismo još uvek evoluirali da nacionalni predznak bude važan, ali ne i odlučujući za izgradnju moderne, demokratske i građanske države. Karadžićevo ponašanje je relikt prošlosti i Miloševićeva i Šešeljeva mantra koja je dovela do sve manje države, teritorijalno i u ljudstvu. Gospodin Karadžić i ti koji su svakojake Karadžiće postavili na visoka mesta morali bi da odgovaraju, a postavlja se pitanje klliko ćemo da trpimo neodgovornost“, rekao je Beširi.

Naim Leo Beširi
Naim Leo Beširi. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kakva ovlašćenja zapravo ima REM i šta može da uradi?

Judita Popović je ranije u razgovoru za Nova.rs, a govoreći o televiziji Hepi koja krši zakon ne poštujući jasno definisane programske sadržaje, izjavila da REM ima opciju da izrekne opomenu, ili da televizijama koje krše zakon oduzme nacionalnu frekvenciju.

„REM može da izrekne opomenu ili da oduzme frekvenciju. Ja ne verujem da će frekvencija biti oduzeta Hepiju. Iluzorno je i očekivati da se oduzme frekvencija, ali u svakom slučaju, mora da se izrekne opomena, jer postoje egzaktni podaci da oni krše zakon, ma šta god oni rekli“, rekla je Popović ranije za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar