Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

"Reč je o povredi Zakona o elektronskim medijima, urađeno je suprotno od zabrane diskriminacije na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi", govori za Nova.rs Judita Popović, jedna od članica saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), komentarišući nedavni ispad jednog od sagovornika televizije Pink koja koristi nacionalnu frekvenciju.

Državni službenik Goran Karadžić, direktor JP Stara Planina i nekadašnji profesionalni košarkaš, gostovao je u jutarnjem programu televizije Pink, vređajući svoje neistomišljenike na nacionalnoj osnovi i pozivajući građane Srbije da se stide jer, kako je rekao, lajkuju nekoga ko se ne preziva na ić.

PROČITAJTE JOŠ

On se prilikom svog gostovanja na pomenutoj televiziji obratio Naimu Leu Beširiju, direktoru Instituta za evropske poslove, koji se prethodno našalio na Karadžićev račun na Tviteru. Kao glavnu uvredu izabrao je Beširijevo prezime, aludirajući na to da nije srpske nacionalnosti.

„A znate ko me isto tako napao? Čovek koji se preziva Beširi. E svaka vam čast građani Srbije, napao je srbendu, reći ću i subjektivno i objektivno, srbendu. Nisam ponosan da lajkujete Beširija koji je napao Gorana Karadžića, neka on samo nastavi da me napada, nikakav problem. I ti i svi ostali sa širi, ili ti na iri, jer želim to, i nekako sam još ponosniji“, rekao je on u programu.

Judita Popović, jedna od članica saveta REM, za Nova.rs objašnjava da je jasno da se radi o povredi Zakona o elektronskim medijima.

„REM treba da reaguje, ali videcemo hoće li reagovati. Sudeći prema ponašanju REM, ja ne mogu da budem optimista“, rekla je Popović u razgovoru za naš portal.

„U svakom slučaju bi trebalo da se uradi analiza svega što se dešava u tim jutarnjim programima, ali stvari su prilično jasne, regulator bi trbalo da radi ono sto se po zakonu radi, a to je da ne dozoli vređanje i diskriminaciju na nacionalnoj osnovi“, zaključila je Popović.

Portal Nova.rs pokušao je da kontaktira i Oliveru Zekić, predsednicu Saveta REM, koja do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na naša pitanja.

Odsustvo pluralizma medijskog sadržaja, diskriminacija, govor mržnje i grubo kršenje Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata obeležili su programe televizija u Srbiji sa nacionalnom pokrivenošću od samog usvajanja seta medijskih zakona 2014. godine do danas – ocenilo se u analizi efekata rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koju je sprovela Fondacija Slavko Ćuruvija krajem 2020. godine. 

„Sve do septembra 2020. REM nije podneo nijednu krivičnu prijavu protiv pružalaca medijskih usluga zbog diskriminatornog govora, kršenja zaštite maloletnika i govora mržnje u elektronskim medijima, iako to spada u delokrug njegovih nadležnosti i uz evidentno svakodnevno emitovanje takvih sadržaja“, piše u analizi objavljenoj tada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare