Naim Leo Beširi Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, izjavio je za Nova.rs da su neprimerene i zakonom kažnjive uvrede koje mu je putem televizije Pink uputio državni službenik Goran Karadžić zapravo relikt prošlosti i "Miloševićeva i Šešeljeva mantra koja je dovela do sve manje države, teritorijalno i u ljudstvu." Nada se, kaže, reakciji državnih organa.

„Gospodin Karadžić kao takav ne zavređuje pažnju. Međutim, gospodin Karadžić, državni uposlenik plaćen novcem svih poreskih obveznika, a koji koristi televiziju s nacionalnom frekvencijom da prebraja krvna zrnca svojih sugrađana zahteva pažnju ne samo svih nas, nego i nadležnih organa. Koliko sam video, od nadležnih su se oglasili članovi REM i poverenica Janković, no mene zanima da li će institucija zvana REM, koju debelo plaćamo za nerad, i tužilaštvo koje se može naći samo za obračun sa „protivnicima“ vlasti oglasiti službeno povodom ovog i sličnih događaja“, rekao je Beširi u razgovoru za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Navodi da je „tužno što kao društvo nismo još uvek evoluirali da nacionalni predznak bude važan, ali ne i odlučujući za izgradnju moderne, demokratske i građanske države.“

„Kapacitete gospodina Karadžića smo već imali priliku da vidimo i javnost ima pravo da zna ko upravlja državnim firmama i s kakvim kapacitetima. U suštini, tužno je što kao društvo nismo još uvek evoluirali da nacionalni predznak bude važan, ali ne i odlučujući za izgradnju moderne, demokratske i građanske države. Karadžićevo ponašanje je relikt prošlosti i Miloševićeva i Šešeljeva mantra koja je dovela do sve manje države, teritorijalno i u ljudstvu. Gospodin Karadžić i ti koji su svakojake Karadžiće postavili na visoka mesta morali bi da odgovaraju, a postavlja se pitanje klliko ćemo da trpimo neodgovornost“, rekao je Beširi.

Podsetimo, državni službenik Goran Karadžić, direktor JP Stara Planina i nekadašnji profesionalni košarkaš, gostovao je u jutarnjem programu televizije Pink, vređajući svoje neistomišljenike na nacionalnoj osnovi i pozivajući građane Srbije da se stide jer, kako je rekao, lajkuju nekoga ko se ne preziva na ić.

On se prilikom svog gostovanja na pomenutoj televiziji obratio Naimu Leu Beširiju, direktoru Instituta za evropske poslove, koji se prethodno našalio na Karadžićev račun na Tviteru. Kao glavnu uvredu izabrao je Beširijevo prezime, aludirajući na to da nije srpske nacionalnosti.

„A znate ko me isto tako napao? Čovek koji se preziva Beširi. E svaka vam čast građani Srbije, napao je srbendu, reći ću i subjektivno i objektivno, srbendu. Nisam ponosan da lajkujete Beširija koji je napao Gorana Karadžića, neka on samo nastavi da me napada, nikakav problem. I ti i svi ostali sa širi, ili ti na iri, jer želim to, i nekako sam još ponosniji“, rekao je on u programu.

Njegov skandalozni ispad i vređanje na nacionalnoj osnovi u razgovoru za Nova.rs osudila je članica Saveta REM Judita Popović, ali i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je istakla da je „nedopustivo i zakonom zabranjeno svako iznošenje diskriminatornih stavova na osnovu bilo kog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva, pa tako i na osnovu nacionalne pripadnosti ili etničkog porekla.“

Olivera Zekić, predsednica Saveta REM, ostala je nema na ove uvrede, te nikada nije odgovorila na poruke koje su joj upućene od strane redakcije Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare