Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ovog utorka održana je sednica Saveta REM (Regulatorno telo za elektronske medije) povodom godišnjeg izveštaja stručne službe o programskim sadržajima koji se emituju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Na pomenutom sastanku je, između ostalih, prisustvao i Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik televizije Hepi. Prema informacijama koje je dobio portal Nova.rs iz REM-a, razgovor sa Marićem bio je "izuzetno težak", a on je na sve načine pokušavao da opravda programski sadržaj svoje televizije. U razgovoru za naš portal, Marić je drsko i sa napadačkim tonom izjavio da nas "narod neće".

Prema izveštaju stručne službe o programskim sadržajima, televizija Hepi ima 38 odsto rijalitija od celokupnog sadržaja koji se emituje na televiziji, a zajedno sa informativnim programom, ukupno 68,86 odsto ukupnog programa televizije potrošeno je na rijaliti i na info program.

PROČITAJTE JOŠ

„Svi znamo koji je rijaliti nivo, a info program je ispolitizovan i u funkciji određene propagande, što znači da je veliki deo programa mnogo problematičan. Hepi nema naučno-obrazovni, kulturno-obrazovni, ni dečiji program. Dokumentarnog programa imaju svega 0,07 odsto“, govori za Nova.rs Judita Popović, jedna od članica Saveta REM.

„Problem je u tome što su oni između ostalog u obavezi da doprinose podizanju opšteg kultrno-obrazovnog nivoa građana. To je predviđeno Zakonom o elektornskim medijima. Međutim, na moje pitanje da li glavni i odgovorni urednik zaista smatra da se rijalitijem podiže opšti kulturni nivo – on je ostao zatečen. Rekao je da se drži zakona i da ne smatra da na bilo koji način radi nezakonito – nisam dobila jasan odgovor. Što se kulture tiče, pozvao se na to da na Hepiju postoji jedna emisija, i on smatra da televizija time ispunjava opšte obaveze, a u opšte obaveze spadaju svi ovi standardi koje sam navela“, objasnila je Popović za Nova.rs.

Popović navodi da očekuje od Saveta REM da preduzme konkretne mere.

„Očekujem da će REM nešto da preduzme povodom toga. To će biti moj predlog – REM može da izrekne opomenu ili da oduzme frekvenciju. Ja ne verujem da će frekvencija biti oduzeta Hepiju. Iluzorno je i očekivati da se oduzme frekvencija, ali u svakom slučaju, mora da se izrekne opomena, jer postoje egzaktni podaci da oni krše zakon, ma šta god oni rekli“, objasnila je Popović za naš portal.

Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Kako kaže, Marić je priznao da televizija ima određeni propust – označavanje sadržaja.

PROČITAJTE JOŠ

„Hepi je priznao da imaju određeni propust, a to se tiče označavanja određenog programskog sadržaja sa jasnim nazivom da je to kulturno-obrazovni – ta klasifikacija nedostaje, a svi programi odgovaraju opštim obavezama. To su rekli, a to je nonsens, jer ko god to prati, može da se uveri da nije to tako. Stručna služba je to lepo izmerila. Hepi se poziva na to i Marić se poziva na to da su se oni u međuvremenu promenili, da su promenili koncepciju programske šeme i da rijaliti ne predstavlja taj procenat kako je to detektovano 2020. godine. Kažu da nema više od 30 odsto rijalitija, nego da je to sada znatno manje. Ali, to nije tema, tema je 2020. godina. To što obećavaju da će 2021. godina biti drugačija, ne znači da će održati obećanje, s obzirom na to šta se dešavalo ranije“, objasnila je Judita.

Kako je dodatno rekla, postoji mogućnost da se sledeće godine dogode krucijalne promene.

„Sledeće godine će biti raspisan novi konkurs za nacionalnu frekvenciju, s obzirom na to da Hepiju ističe dozvola. Videćemo“, zaključila je ona za Nova.rs.

Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik televizije Hepi, s druge strane, za portal Nova.rs negira da je uopšte bio na sastanku Saveta REM. Kako kaže, neko ga je pomešao.

„Nisam ja bio na sastanku, ne znam o čemu su pričali, nekome se učinilo da sam ja bio tamo. Nisam znao da je Nova S merodavna u državi. Loši ste, neće vas narod. Nemam ja šta o tome da pričam sa vama. Mogu jedino možda ja da vas pohvalim, pa vas onda budu hteli… Eto, kada vas narod izabere, tada možemo da pričamo, ovako ste u zapećku“, rekao je neljubazno i drsko Marić za Nova.rs.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare