Goran Karadžić Foto:printscreen/TV Pink

Državni službenik Goran Karadžić, direktor JP Stara Planina i nekadašnji profesionalni košarkaš, gostovao je u jutarnjem programu televizije Pink, vređajući svoje neistomišljenike na nacionalnoj osnovi i pozivajući građane Srbije da se stide jer, kako je rekao, lajkuju nekoga ko se ne preziva na ić.

On se prilikom svog gostovanja na pomenutoj televiziji obratio Naimu Leu Beširiju, direktoru Instituta za evropske poslove, koji se prethodno našalio na Karadžićev račun na Tviteru. Kao glavnu uvredu izabrao je Beširijevo prezime, aludirajući na to da nije srpske nacionalnosti.

PROČITAJTE JOŠ

„A znate ko me isto tako napao? Čovek koji se preziva Beširi. E svaka vam čast građani Srbije, napao je srbendu, reći ću i subjektivno i objektivno, srbendu. Nisam ponosan da lajkujete Beširija koji je napao Gorana Karadžića, neka on samo nastavi da me napada, nikakav problem. I ti i svi ostali sa širi, ili ti na iri, jer želim to, i nekako sam još ponosniji“, rekao je on u programu.

Nakon reklama, izvinio se zbog vređanja na nacionalnoj osnovi, ali uz naglašavanje – ako je Srbin.

„Isto tako da se izvinim gospodinu Beširiju koga ne poznajem, tom tastatura mafijašiću, ako je Srbin i živi u Srbiji, pa je ovo njegova zemlja, ja mu se izvinjavam. Malo je teško da ja kao Karadžić, i kao potomak Vuka Karadžića…“ rekao je on dodatno.

Voditeljka programa je potom rekla „nećemo vređati po prezimenima.“

Ovakav skandalozni ispad na televiziji koja koristi nacionalnu frekvenciju nije prošao neprimećen, te su korisnici Tvitera krenuli da prave montaže, ismevajući Karadžića i zgražavajući se nad izgovorenim.

Karadžića je iznervirao tvit koji je Beširi prethodno objavio, a u kojem se našalio sa sagovornikom pomenute televizije, napisavši: „Osnovi srpskog jezika, književnosti, retorike i elokvencije državnog uposlenika na visokoj poziciji.“

Odsustvo pluralizma medijskog sadržaja, diskriminacija, govor mržnje i grubo kršenje Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata obeležili su programe televizija u Srbiji sa nacionalnom pokrivenošću od samog usvajanja seta medijskih zakona 2014. godine do danas – ocenilo se u analizi efekata rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koju je sprovela Fondacija Slavko Ćuruvija krajem 2020. godine. 

„Sve do septembra 2020. REM nije podneo nijednu krivičnu prijavu protiv pružalaca medijskih usluga zbog diskriminatornog govora, kršenja zaštite maloletnika i govora mržnje u elektronskim medijima, iako to spada u delokrug njegovih nadležnosti i uz evidentno svakodnevno emitovanje takvih sadržaja“, piše u analizi objavljenoj tada.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare