Foto: Privatna arhiva

Porodica Pavlović živi u stanu na Voždovcu, koji su kupili pre 10 godina. Oni su živeli potpuno normalnim životom – odlazili su na posao i odgajali dete, sve dok im nije stigao zaključak o izvršenju. Njihov stan je investitor ponovo prodao na javnom nadmetanju, sada im izvršitelji vise za vratom, a datum od kojeg strepe je 30. mart.

Pavlovići su uspeli da kupe sopstveni stan 2013. godine. Nekretninu su kupili „uredno“, sa kupoprodajnim ugovorom, od prethodnog vlasnika.

U ovom stanu žive Ivona i Slobodan, sa detetom koje nema ni godinu i po dana.

Prvi problem koji im je zagorčao živote desio se 10. januara ove godine, kada se, kako Ivona Pavlović kaže za „Novu“, na vratima njihovog stana pojavio javni izvršitelj Nemanja Protić i tom prilikom uručio zaključak na kojem je pisalo da je njihov stan prodat na javnoj licitaciji i da u roku od 30 dana oni moraju da se isele, ali je krajnji rok izvršenja ipak pomeren na 30. mart.

PROČITAJTE JOŠ

„U tom zaključku je pisalo da je investitor zgrade založio stan koji pripada našoj porodici na sudu, za neka potraživanja duga iz 2005. godine“, kaže sagovornica „Nove“ i dodaje:

„Dva čoveka su dobila spor protiv investitora, te na taj način i mogućnost da prodaju stan, da bi dobili vrednost duga – obojici po 25.500 evra. To su zapravo dva spora, sa istim zahtevom od dvojice muškaraca, koji žive u različitim gradovima, ali su podneti istog dana, što je takođe navelo naše advokate da pomisle da je to montirana prevara između investitora i ljudi kojima je navodno dužan.“

Inače, taj spor je pokrenut još 2019. godine, a investitor je tada stan koji su Pavlovići kupili naveo kao svoj.

Pavlović dalje objašnjava da je investitor na sudu priznao taj dug i pristao da sredstvo namirenja bude upravo njihov stan, koji je prodao još 2011, čoveku od kojeg ga je Slobodan Pavlović kasnije kupio stan. Upravo tako je porodični dom dospeo na licitaciju.

Foto: Privatna arhiva

Problem je zapravo je nastao i pre prodaje. Naime, proces legalizacije zgrade završen je 2018. godine, ali je investitor odlučio da o tome ne obavesti vlasnike stanova, te da u Katastru nepokretnosti ostavi svoje ime, što zapravo znači da se stan i dalje vodio kao njegovo vlasništvo.

Upravo tako se investitor i ponašao.

“U periodu od septembra do decembra 2022. godine stan je bio na licitaciji, a mi kao vlasnici, o tome nismo ništa znali. Obavešteni smo da je do prodaje došlo tek kada više nismo mogli da iskoristimo nikakav pravni lek, kada apsolutno ništa nismo mogli da preduzmemo da bismo se zaštitili. Od tada, svakog dana prolazimo kroz horor”, kaže nam Pavlović.

Foto: Privatna arhiva

Nakon prodaje stana na licitaciji, Pavlovićima se na vrat nakačio izvršitelj.

Kako saznajemo od Pavlovića, lično je izvršitelj Protić organizovao licitaciju, odnosno prodao stan.

“U svega nekoliko ročišta odlučeno je o sudbini stana koji uopšte nije u vlasništvu investitora. Mi smo saznali da je jedan javni izvršitelj odbio slučaj, ali se onda pojavio izvršitelj Nemanja Protić, koji nas ni o čemu nije obavestio sve do početka ove godine”, priča Pavlović.

Nijednog trenutka, navodi naša sagovornica, otkako je izvršitelj angažovan, nije izvršio uvid u to ko živi u ovom stanu, nijedno obaveštenje nije poslato, te Pavlovići nisu ni znali šta se dešava.

Foto: Privatna arhiva

Kako Pavlović priča za “Novu”, ona i njen suprug sada se bore sa vetrenjačama, jer se osećaju bespomoćno.

“Od dana kada smo saznali sve, uložili smo nekoliko prigovora, predloga javnom izvršitelju, nekoliko krivičnih prijava i prijavu Komori javnih izvršitelja, gde se niko ne odaziva i ne odgovara. Javnom izvršitelju je zakonski rok da odgovori na prigovor osam dana, on ne odgovara”, priča nam Ivona Pavlović.

Pavlovići su advokata saznali da je izvršitelj rekao da će izvršenje sprovesti “bez obzira na sve”, navodno u pratnji policije i socijalne službe.

“To pokazuje da je rešen da besavesno i bez obzira na prevaru, on nastavlja da vrši teror nad nama. Ne priznaje nam pravo koje imamo, da ostanemo u svom domu dok ne rešimo slučaj na sudu. Bezobrazluk se ogleda u tome što želi što pre da dođe do svog novca, pošto svi znaju da oni lepo zarađuju. Šteta koju čini našoj porodici mu nije bitna”, priča sagovornica “Nove”.

Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica je očajna, s obzirom na to da je ostalo još svega tri nedelje do dana izvršenja.

“Mi molimo nadležne da odreaguju, ili da nas kontaktira neko ko na bilo koji način može da nam pomogne. Mora da postoji neko ko je iznad izvršitelja I kome je važno da se mi, mala tročlana porodica, borimo za naš stan I iz njega ne budemo izbačeni, do momenta kada će se na sudu dokazati naše pravo na njega I naše vlasništvo. Bukvalno molimo nadležne da imaju osećaja, ako ne za nas, onda za našu bebu. Ona će biti izbačena na ulicu iz svog jedinog doma. Od dana kada smo saznali za malverzacije ne soavamom, prebiramo po glavi šta sve možemo da uradimo, nervozni smo, imamo slomove, plačemo”, očajna je Pavlović.

Ona veruje da u ovoj državi ipak ima čovečnosti, te da će njihove suze i apeli ipak nekome biti važni. Ističe I da nije sve u materijalnoj vrednosti stana, već je za ovu nekretninu vežu mnoge uspomene.

Foto: Privatna arhiva

“U ovom stanu se desila ljubav između mene i supruga, od druženja, preko veze, pa sve do braka. Ovo je prvi stan u koji je naš sin ušao nakon rođenja, ovde je propuzao, napravio prve korake, izgovorio prve reči. Mi ovde živimo našu priču punu ljubavi, a ja molim koga god treba da nam ne oduzima sve to”, potpuno je iskrena Pavlović.

Izvršitelj Protić rekao je za „Novu“ da je primio prigovore od advokata porodice Pavlović, o kojima će odlučiti u zakonom propisanim rokovima.

BONUS VIDEO Poskupeli i izvršiitelji – kako se to pravda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare