Foto: Nova.rs

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić uputio je danas pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga poziva da omogući duel u emisiji sa nazivom: “Ko je zaista domaći izdajnik i strani plaćenik" kako bi dokazao sve izgovoreno o njemu i time pokazao da nije "medijska" kukavica kakvim ga pokušavaju predstaviti.

Pismo Panića prenosimo u celini:

„Gospodine predsedniče,

Verujem da moj odgovor na Vašu izjavu da bi mi „brutalno“ odgovorili nije više potreban. Odgovorili su Vam brojni građani Srbije, prevashodno oni koji su nažalost imali potrebu da potraže pomoć u okviru zdravstvenog sistema ovih dana. Ipak, trudim se da odgovorim svakome ko mi se obrati, a posebna je čast obraćanje predsednika Republike Srbije. Tri puta ste me pominjali, na televizijama sa nacionalnom frekfencijom, nijednom ne propustivši da me okarakterišete kao nekoga ko radi protiv države, na posletku i protiv zdravstvenog sistema u okviru koga radim i gde primam platu od koje živim. Uvek su povod bile istine koje sam izgovorio o tog trenutka aktuelnoj situaciji na terenu, a u skladu sa odredbom Ustava Republike Srbije, član 51., „Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obaveštavan o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju“. Da se ne radi o istinama, istinama potkrepljenim činjeničnim dokazima, do sada bih sigurno odgovarao ili bar trunuo u nekom istražnom zatvoru mesecima Bez mogućnosti da Vam drugačije odgovorim, pišem Vam ovo javno pismo. Tačnije, imam dva predloga za Vas.

Prvo. Obzirom da smo Vi i ja, gledano profesionalno, laici za epidemiologiju, a to je prethodnih 11 meseci, sada i sledećih najmanje 6 meseci najbitnija tema za građane Republike Srbije, apelujem na Vas da omogućite duel prof. Dr Zorana Radovanovića i primarijusa dr Predraga Kona. Iako je pitanje zašto baš njih dvojice, verovatno suvišno, objasniću. Doktor Kon je najistureniji član Kriznog štaba, predstavnika vlasti, formiranog od strane Vlade Republike Srbije (iako je zakonska nadležnost pripadala Republičkoj stručnoj komisiji za zaštitu od zaraznih bolesti), a rekao bih i najveći autoritet KŠ za temu. Profesor Radovanović je nezavisni mislilac i angažovani društveni aktivista, često od strane vlasti prepoznat kao opozicioni predstavnik, po mnogima i mom uverenju, najveći srpski stručnjak na temu epidemiologije. Nije pristojno da se privatni razgovori prenose u javnosti, ali sam to već uradio, smatrajući da je tema o kojoj se govorilo i sam sadržaj razgovora iznad privatnog i tiče se opšteg dobra svih građana, pa će dodatni razlog za moj predlog biti deo razgovora između dr Kona i mene, u subotu uveče pred gostovanje prof dr. Radovanovića, dr Kona i dr Srđe Jankovića u emisiji „Utisak nedelje“, a pred probijanje informacija o istini o stanju u Novom Pazaru. Dr Kon mi je tada rekao da je prof. Radovanović trenutno njegov najveći neprijatelj u Srbiji. Siguran sam da će dve takve stručne veličine u razmeni mišljenja zasnovanih na naučnim saznanjima izuzetno pomoći građanima Srbije da se u daljem toku lakše nose sa opasnošću od epidemije, moguće i da daju svoj dodatni doprinos borbi protiv SARS-KoV2. Bilo bi to neprocenjljivo u ovom teškom trenutku.

Drugo. Već treći put najširoj srpskoj javnosti govorite da sam izdajnik bez ijednog osnova. Niste mogli biti „brutalniji“ po mom ličnom uverenju i osećaju. Ne smem da zamislim da je to rekla ista osoba koja je izgovorila“„sto za jednoga“, najnesrećnije reči mog Kraljeva. Srećom, sami ste potvrdili da ste se promenili čime Vaše obraćanje vidim kao moguće iznošenje Vašeg mišljenja o meni kao donosiocu istinu u javnosti. Više bih voleo da ste mi odgovorili sa činjenicama o rezultatima i trenutnom stanju borbe protiv epidemije i stanja u zdravstvenim ustanovama, ali ću prihvatiti da su Vas emocije netrpeljivosti prema uzbunjivačima nadvladale. Dok smo na terenu onoga što se kaže, a da nije pretnja, u jednom slobodnom društvu to mora biti prihvatljivo, to je sloboda govora. Poželjno je da nema uvreda, posebno bez dokaza za uvredu. Pozivam Vas zato da omogućite naš duel u emisiji sa nazivom: “Ko je zaista domaći izdajnik i strani plaćenik“, pozivajući se na reči tadašnjeg i aktuelnog ministra zdravlja Republike Srbije kada je govorio o 16 anesteziologa kraljevačke opšte bolnice i shodno Vašoj izjavi da sam izdajnik, kao komentar na situaciju u Novom Pazaru. Utoliko više, jer Vam je to prilika da pokažete da niste „medijska“ kukavica kakvim Vas pokušavaju predstaviti, zbog Vaših isključivo samostalnih gostovanja na medijima i neprihvatanja i jednog poziva na medijski duel. Ako je u Srbiji živa trunka demokratije, medijski duel je najmanje što je dokaz tome. Osnov za ovakav poziv mene „nebitnog“, Vama kao visokom državnom službeniku,  zasniva se na činjenici da sam jedan od najobaveštenijih o stanju u zdravstvenom sistemu kao predsednik i ovlašćeni govornik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, koji broji 6500 članova od oko 20000 zaposlenih lekara u srpskom državnom zdravstvu.  Epidemija i stanje u zdravstvenom sistemu je najvažnije pitanje, bitno baš za svakog građanina Srbije. Potrebno je da građane Srbije uverite da ne govorim istinu, ako želite da Krizni štab povrati poverenje građana, tako esencijalno za uspešnost borbe protiv epidemije. Poverenje proističe iz rečenih istina, koje su se u vremenu dokazale. Iza mene su sve takve, imate li ih Vi?

Pišem Vam ovo oslobođen emocija, jer niste obavezni na empatiju prema suzama lekara posle etički neprihvatljive noći na dežurstvu u kovid intenzivnoj jedinici, koji iznosi svoje iskustvo, šta je doživeo, ali ste obavezni na poštovanje važećih zakona RS. Pozivam Vas da dokažete izgovoreno o meni, jer tvrdim da ste obmanuli javnost Srbije. Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju kriznim situacijama, član 36., glasi: „Građani imaju pravo da budu obavešteni o rizicima od katastrofa, merama i aktivnostima koje se preduzimaju radi njihovog smanjenja, pretnjama i mogućim posledicama od katastrofa, kao i o svim neophodnim informacijama od značaja za zaštitu i spasavanje“. Radi se o informacijama bitnim za odlučivanje i ponašanje građana Srbije u daljem toku epidemije, a samim tim i o njihovoj bezbednosti i zdravlju.

Držeći se zalaganja za funkcionisanje kroz institucije, predlažem da se medijski dueli održe na javnom medijskom servisu svih građana Srbije, Radio televiziji Srbije, prvi program, iako bi možda imalo više efekta na televiziji sa najvećanom gledanosti, ako se ne varam, Televizija „Pink“. Ako bolje razmislim, najbolje na obe navedene televizije, časno je pravo na revanš, a donosi dobro.

Verujem da će se prof. Radovanović složiti da izbor vremena i voditelja ostane potpuno u Vašoj nadležnosti, jer oni koji govore istinu i rade u skladu sa zakonom, nemaju se čega plašiti, uključujući gostovanje u neprijateljski nastrojenoj atmosferi.

Očekujem Vaš skori odgovor.

Srdačno, Rade Panić, anesteziolog

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare