Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Skupština slobodne Srbije, na čelu sa prof. dr Zoranom Radovanovićem, uputila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću otovreno pismo u kome mu traži da se izvini zbog jučerašnjih napada na dr Radeta Panića.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Radeta Panića da je zdravstveni sistem Srbije „pukao“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da bi odgovorio „brutalno“ da nije predsednik države

„Da nisam predsednik odgovorio bih brutalno, ovako ću samo da kažem –  sramota. Naš zdravstveni sistem je u teškoj situaciji, ali napreduje svakog dana i rađa heroje i prave junake. Hvala svim tim ljudima koji gledaju da pomognu pacijentima, a ne onima koji gledaju kako će da sruše svoju državu i zdravstveni sistem“, rekao je juče predsednik Srbije.

Tim povodom je predsediku Srbije prof. dr Zoran Radovanović, u ime Skupštine slobodne Srbije, uputio pismo koje prenosimo u celosti:

Predsedniče, izvinite se!

Predsedniče Vučiću,

Juče ste u Nišu grubo napali predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Radeta Panića. Rekoste da biste, da niste NAŠ predsednik, odgovorili „brutalno“, ali ipak izgovoriste reč „sramota“. Štaviše, uočiste kako „naš zdravstveni sistem … rađa heroje i prave junake“, a zatim doktora Panića svrstaste među one „koji gledaju kako će da sruše svoju državu i zdravstveni sistem“ (!?).

Povezane vesti:

Osim svoje neutemeljenosti, ta tvrdnja predstavlja, hoćemo da verujemo nesvesno, pervertiranje istine. Činjenice su sledeće:

1. Doktor Panić je iskusan anesteziolog, vrlo požrtvovan lekar, jedan od istinskih podvižnika iz „crvene zone“, prvi na listi dobrovoljaca gde god treba pomoći, i istinski patriota.

2. Po stručnim i ljudskim kvalitetima, ovaj savesni doktor je uzor svojim kolegama. Mnogi od njih bi spremno ustvrdili: „Svi smo mi Rade Panić!“ Sledstveno, sve ste ih duboko povredili!

3. S one strane razuma je sama ideja da bi neko svesno rušio svoju državu. Šta će na tako „osvojenom“ zgarištu? Ovako čudne ideje Vama ne priliče čak ni kao politikantski manevar.

4. Moguće je, čak je i očekivano, da ima građana spremnih ne na rušenje države, već aktuelne vlasti. Takav stav je potpuno legitiman, mada u diktatorskim režimima može da bude opasan po fizički opstanak njegovih protagonista.

5. Ako Vam je stalo do istine, na rušenju države rade, doduše ne uvek svesno, ali često bezobzirno, Vaši saradnici, i to svojom pohlepom, nestručnošću i nesposobnošću. Lako možete da se uverite koliko je među njima prevaranata, kupaca diploma i osumnjičenih ubica. Oni mogu da budu verne sluge, ali ne i graditelji bolje budućnosti.

6. Dok sa profesionalcima kakav je doktor Panić obećano „zlatno doba“ nije nedostižno, sa intelektualnim škartom ono ostaje puki imaginarijum.

7. Kao što je s one strane razuma ideja da bi neko rušio svoju državu, podjednako je nastrana misao da bi neko uništavao zdravstveni sistem sopstvene zemlje. Gde bismo se lečili mi i naši bližnji, kao i svi ostali građani?

8. I ovde propuštate da vidite prave krivce: direktore i načelnike zdravstvenih ustanova, postavljene po partijskoj liniji, a bez ikakvog ugleda u kolektivu.

9. Doktoru Paniću, njegovom kolegi doktoru Stanišiću iz Niša i inim bezimenim istinskim izgaraocima na poslu bilo bi mnogo lakše da su nadležni slušali Svetsku zdravstvenu organizaciju i blagovremeno pripremili zdravstveni sistem za pandemiju, čiji je nastanak bio samo pitanje vremena.

#related-news_0

10. Dovedeni ste u zabludu tvrdnjom o testiranju naših građana. Po nedavnom svedočenju uglednog profesora Olivera Stojkovića, PCR testu se podvrgava sedmostruko manje građana nego što bi bilo potrebno.

11. Ne treba da se ponosite zvaničnim brojem umrlih od kovida 19. Mada ste Vi krajem zime izjavili da će Srbija, „za razliku od nekih drugih“, savesno saopštavati podatke o žrtvama pandemije, podaci su umanjivani 2-3, a nekada i 7-8 puta. O toj manipulaciji možemo da Vam pružimo čvrste dokaze.

12. Slobodni smo da Vas podsetimo da Vi niste samo predsednik svojih partijskih drugova, već svih građana Srbije, pa apelujemo na Vas da se ponašate u skladu sa tom okolnošću.

Da zaključimo: tokom jučerašnjeg popodneva i ovog jutra svedoci smo velikog nezadovoljstva građana Vašom jučerašnjom izjavom.

Mudar političar uvideo bi svoju grešku i izvinio bi se i doktoru Paniću i svima koji dele njegov uvid u stvarno stanje na terenu i njegov sistem vrednosti.

Oglušivanjem o emocije velikog broja, ako ne skoro svih zdravstvenih radnika, direktno biste ih naterali na ispoljavanje nezadovoljstva raspoloživim vidovima građanske neposlušnosti.

U ovom delikatnom trenutku razumno je da i Vi i mi predupredimo takve reakcije.

U ime Skupštine slobodne Srbije,
Prof. dr Zoran Radovanović, koordinator Saveta za zdravlje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare