Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Dragan Mujan/Nova.rs

"Zdravstveni sistem je već pukao", tu uznemirujuću vest, koju svi već znamo ili je barem naslućujemo na svojoj koži, saopštio nam je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić. Ovaj anesteziolog iz kraljevačke bolnice od početka pandemije ukazuje na sve falinke zdravstvenog sistema, od loše organizacije do nedostataka zaštitne opreme. Svaki njegov medijski nastup podizao je tenzije u javnosti i zahtevao odgovore nadležnih - odgovore koji ili nisu stizali ili su pokušavali da ga ospore.

Ipak, ništa nije izazvalo takvu reakciju kao ta Panićeva konstatacija o pucanju zdravstvenog sistema, i upravo to mu je donelo „titulu“ državnog neprijatelja broj jedan.

„Čujete da sam veoma uzbuđen. Juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom veku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gde da ih transportujem“, rekao je Panić vidno potresen, gostujući na televiziji N1.

U „crvenoj zoni“

Panić je pred kamere stigao direktno iz skafandera i iz „crvena zone“. Iz prve ruke, on ocenjuje  da je situacija gora nego u julu, da „kliničke slike pacijenata postaju teže… više je mladih ljudi i ogroman je broj obolelih i nismo baš uspešni u lečenju u intenzivnoj nezi, velika je smrtnost kad pacijent dođe u najteže stanje“.

„Nemoć koju sam osetio, osećaju svi zdravstveni radnici širom Srbije, i za to je odgovoran ministar Lončar… Hitno je, ne da u Srbji neće biti mesta u bolnicama, već nema mesta u kovid bolnicama… Sa merama se kasni mesec dana, a ne znam zašto Krizni štab ne zaseda u ovoj vanrednoj, vanrednoj situaciji 24 časa dnevno. To je obaveza Kriznog štaba, pozivam ih da se probude, da ako ne znaju šta se dešava u Srbiji, da zamole za službene automobile i da se provezu i da vide šta se dešava“, rekao je Panić.

Ovo emotivno obraćanje jednog lekara izazavalo je salvu teških emocija – neke je uznemirilo, neke je naljutilo.

Da ospore Panićevo upozorenje o katastrofalnom stanju u kojem se nalazi zdravstevni sistem potrudili su se svi koje bi to moglo da ugrozi, pa i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Umalo brutalni predsednik

„Da nisam predsednik odgovorio bih brutalno, ovako ću samo da kažem –  sramota. Naš zdravstveni sistem je u teškoj situaciji, ali napreduje svakog dana i rađa heroje i prave junake. Hvala svim tim ljudima koji gledaju da pomognu pacijentima, a ne onima koji gledaju kako će da sruše svoju državu i zdravstveni sistem“, rekao je šef srpske države na predstavljanju tenkova T-72MS u Kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu.

Teško je ne primetiti da Panić izjave daje po izlasku iz crvene bolničke kovid zone, a Vučić tokom predstavljanja tenkova u kasarni.

Da predsednik ne ostane usamljen u „demantovanju“ Panića potrudio se i jedan od članova Kriznog štaba, Predrag Kon. On je priznao da se kasnilo sa novim merama protiv korone. Ipak, to ga nije sprečilo da negira Panićeve tvrdnje.

„Odgovorno tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema. Što se tiče ovoga što je izjavio dr Rade Panić, koga pozdravljam i želim mu sve najbolje, mislim da je to lično viđenje. Odgovorno tvrdim na osnovu podataka koje imam da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema da su preduzete takve mere premeštanja koje bi trebalo da budu mnogo bolje zapisane kako se stvara tako elastičan sistem u ovakvoj situaciji. To što se dešava je pojedinačno i ima ličnih događaja koji su vrlo teški. Zdravstveni radnici trpe neprestano. Čekanje na transport traje u nekim uslovima koji nisu inače uobičajeni, ponekad i na granici prihvatljivosti. To je ekstremno retko, ne može se preneti i govoriti o kompletnom zdravstvenom sistemu“, rekao je Kon.

Upoznajte „državnog neprijatelja broj jedan“

Kako navodi u zvaničnoj biografiji, Rade Panić je osnovnu školu i gimnaziju završio u Kraljevu. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završio 2001. godine.

Od 2001. zaposlen u Zdravstvenom centru “Studenica” u Kraljevu, na poslovima doktora opšte prakse u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslih, Službi hitne medicinske pomoći i Odeljenju za prijem i zbrinjavanje hitnih stanja, a u periodu  od 2005. do 2007. godine bio je načelnik Službe.  Od 2007. godine zaposlen je u Službi anestezije sa reanimacijom.

Specijalistički ispit na Vojno-medicinskoj akademiji položio je 2011. godine. Specijalista je anestezije i reanimatologije.

Kako ističe, od 2001. član je Srpskog lekarskog društva i Sindikata svih zaposlenih u zdravstvu. Član Sindikata lekara i farmaceuta (SLFS) od osnivanja odbora SLFS u ZC „Studenica“.

Predsednik je Sindikata lekara i farmaceuta.

Bonus video:

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare