Studenti i fakulteti Masinski fakultet Medicinski fakultet i Filozofski fakultet
Studenti i fakulteti Foto:EPA-EFE/Ana Escolar/Nova.rs/TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Prijemni ispiti za upis na fakultete su u toku i trajaće do 2. jula, a ove godine veći broj kandidata prijavilo se za ETF, Mašinski, kao i Matematički fakultet.

Prvi su juče test iz matematike polagali budući brucoši Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a danas su imali prijemni ispit iz fizike.

Dekan ETF-a Milo Tomašević rekao je za Tanjug da je ove godine nešto veći broj prijavljenih i da ima više kandidata koji imaju nagrade sa državnih takmičenja, te su oni oslobođeni polaganja prijemnog.

„Svako može da polaže matematiku i fiziku, pa da mu se računa bolji rezultat. Kažu da im je test iz matematike bio nešto teži nego uobičajeno“, prenosi Tomašević utiske svršenih srednjoškolaca, kojih ove godine ima 1.135 na 720 mesta na ETF-u.

Prodekan za nastavu Biološkog fakulteta u Beogradu Ljubiša Stanisavljević kaže da se juče polagao prijemni iz biologije na jedan program osnovnih akademskih studija, sa tri modula – molekularna biologija i fiziologija, biologija i ekologija i zaštita životne sredine.

Stanisavljević navodi da je ove godine pet odsto manje kandidata nego prošle, ali da je taj broj, kaže, još uvek zadovoljavajući.

„Primamo 230 kandidata, a ove godine smo imali oko 270 prijavljenih“, rekao je Stanisavljević za Tanjug i dodao da sada slede dani za eventualne žalbe.

Rekao je i da su se u poslednjih 15 godina na Biološki fakultet upisali svi kandidati u prvom upisnom roku i da veruje da neće imati potrebe da se raspisuje drugi krug.

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu postoje dva studijska programa na osnovnim akademskim studijama – mašinsko inženjerstvo (976) upisuje se 620 i informacione tehnologije i mašinstvo 169 – 60 se upisuje.

Broj prijavljenih za prvi studijski program ove godine je 976 na 620 mesta, dok je za drugi studijski program 169 kandidata a na buddzet i samofinansiranje moći će da se upiše njih 60.

Prodekan za nastavu tog fakulteta Ljubodrag Tanović navodi da se ove godine prijavilo osam odsto više studenata u odnosu na prethodnu školsku godinu.

„Ove godine je veća brojka“, rekao je Tanović za Tanjug i istakao da od 5. jula počinje upis na Mašinski fakultet, a u narednim danima i mogućnost za žalbe.

Nešto veće interesovanje ove godine je i za Matematički fakultet, na kome ima 708 prijavljenih učenika na 435 odobrenih mesta.

Preliminarne rang liste fakulteti bi trebalo da objave najkasnije do 7. jula, a konačne do 12. jula.

Ukupan broj prijavljenih na fakultete Univerziteta u Beogradu je 19.242, na 15.134 mesta, koja uključuju budžet i samofinansiranje.

Budući brucoši i ove godine polažu prijemne ispite u uslovima epidemije, podeljeni u više grupa i sa maskama na licu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare