Foto: Shutterstock/bibiphoto

Na većini fakulteta BU danas se održavaju prijemni ispiti, a upis na budžet za jedan deo budućih brucoša predstavljaće pravi izazov budući da je konkurencija ogromna. Primera radi, Ekonomski je ove godine zabeležio porast studenata koji su konkurisali, a za psihologiju će biti neophodno da se odlično uradi prijemni kako bi budžet bio zagarantovan.

Svi fakulteti u Srbiji će organizovati svoje prijemne ispite od danas, 28. juna, a ceo postupak će trajati do 2. jula. Prijemni će se organizovati u jutarnjim časovima, a pojedini fakulteti će zbog povećanog interesovanja koristiti i druge zgrade i fakultete za održavanje prijemnih ispita.

Nova.rs imala je serijal tekstova o fakultetima koji su najpopularniji u Srbji, kao i tome gde se očekivala najveća navala budućih brucoša. Sada vam predstavljamo pet fakulteta i odnos prijavljenih kandidata i budžetskih mesta na ovim visokoškolskim institucijama.

Psihologija – Preko 550 prijavljenih kandidata za 80 budžetskih mesta

Kao što je profesor psihologije i šef odeljenja dr Aleksandar Baucal izjavio za Nova.rs, konkurencija je i ove godine velika na psihologiji i definitivno će se tražiti mesto više. Sudeći prema broju prijavljenih kandidata, broj budućih brucoša ispunio je očekivanja profesora Baucala.

Poslednjeg dana za podnošenje dokumentacije, prijavljeno je tačno 556 kandidata koji će konkurisati za 80 budžetskih mesta. Konkurencija će zaista biti velika, a oni koji ne uspeju da ostvare budžetski status moraće da plate školarinu u iznosu od 118.549 dinara.

Profesor Baucal najavio je u izjavi za Nova.rs da će prema novoj akdreditaciji biti povećan broj studenata koji će imati budžetski status, ali da još uvek nije poznato koliki će biti tačan broj.

Farmacija – Prijavljeno 570 kandidata, 272 budžetska mesta

Farmaceutski fakultet u Beogradu ove godine primiće preko 300 studenata na osnovnim akademskim studijama. Budućim brucošima na raspolaganju su dva studijska programa: Farmacija i Farmacija – medicinska biohemija.

Ove godine, za ova studijska programa prijavljeno je tačno 570 učenika srednjih škola koji će konkurisati za 272 budžetska mesta.

Pojedinačno po smerovima, Farmaciju će upisati ove godine 247 studenata, od kojih 200 na teret budžeta, a preostalih 47 putem samofinansiranja. Kada je reč o programu Farmacija – medicinska biohemija, budućim brucošima su na raspolaganju 72 mesta – 50 budžetskih i 22 samofinansirajuća.

Medicinski fakultet – prijavljeno 1.242 kandidata za 460 budžetskih mesta

Godinu i po dana nakon što je registrovana pandemija koronavirusa, Medicinski fakultet može da očekuje veliku zainteresovanost za upis na osnovne studije. Pored toga što je ova ustanova tradicionalno okupljala velikih broj brucoša, sigurno da je pandemija koronavirusa uticala pozitivno na odziv nove generacije studenata.

Kada je reč o prijavljenim kandidatima, njihov broj ove godine iznosi 1.242 kanditata, koji će konkurisati za 460 budžetskih mesta. Dake, trećina kandidata će samo imati budžetski status. Dodatno, biće omogućeno 40 mesta koja su rezervisana za samofinansiranje, a studenti koji ovako upišu fakultet platiće školarinu u iznosu od 126.600 dinara.

#related-news_0

Ekonomski fakultet – Prijavljeno 1.484 kandidata, 610 budžetskih mesta

Ova obrazovna ustanova tradicionalno okuplja veliki broj studanata, a prema podacima sa sajta fakulteta broj prijavljenih studenata povećan je za 147 kandidata u odnosu na prošlu godinu.

Za ovogodišnji prijemni prijavilo se 1.484 kandidata koji konkurišu za 610 budžetskih mesta. Ukupna kvota budućih brucoša iznosi 1.300.

5. Mašinski fakultet – Konkurisalo 1016 kandidata, 540 budžetskih mesta

Budući brucoši koji budu zainteresovani da upišu Mašinski fakultet polagaće prijemni ispit za upis 30. juna, odnosno 1. jula u zavisnosti od smera koji budu upisivali. Fakultet ima dva smera i to Mašinsko inženjerstvo i Informacione tehnologije.

Kada je reč o programu Mašinsko inženjerstvo, godišnje se upiše na budžet 520 studenata, a na samofinansiranje 100 studenata. Na studijski program Informacione tehnologije godišnje se upise 60 studenata- 20 na budžet, 40 na samofinansiranje.

Za ovu godinu, prijavljeno je 124 za smer Informacione tehnologije i 892 kandidata za studijski program Mašinsko inženjerstvo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar