Koji fakulteti su najtraženiji ove godine

Društvo 19. jun. 202109:47 > 20. jun. 2021 07:25
Podeli:
Foto printscreen: NOVA S

Još malo vremena je ostalo do prijemnih ispita na fakultetima. O tome kako im pristupiti, čiji indeksi su ove godine najtraženiji, gde je najveća konkurencija, a šta je najlakše upisati, u emisiji “Probudi se” su govorili Petar Bulat, prokrektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, Milo Tomašević, dekan Elektrotehničkog fakulteta i Ilija Todorović, predsednik Saveza studenata u Beogradu.

Prema rečima Petra Bulata, ove godine se očekuje upis gotovo 15 hiljada studenata.

“Prijemni ispiti počinju 28. juna. Očekujemo veliko interesovanje… Mi stalno govorimo da je najveće interesovanje za IT i medicinu, ali ako pogledamo egzaktne podatke, onda dolazimo do saznanja da je psihologija najinteresantniji program. U prethodnim godinama u proseku šest kandidata konkuriše za jedno mesto na psihologiji”, navodi on.

Bulat dodaje da je koronavirus uticao na porast interesovanja za biomedicinske nauke.

Foto printscreen NOVA S

“Unazad nekoliko godina je veće interesovanje za stomatološki fakultet u odnosu na medicinski. Mislim da je korona probudila neke najdbulje osećaje kod mladih – koliko je značajno da nekome pomognete. Pokazala se neka druga slika zdravstvenih radnika u odnosu na onu, nažalost, dugo godina gradila u medijima”, smatra on.

Dekan ETF-a, Milo Tomašević navodi da je ova obrazovna institucija spremna za prijemni ispit, te da je pripremna nastava počela istovremeno kad i školska godina.

Foto printscreen NOVA S

“Iako su epidemiološke mere još uvek prisutne, mi smo se dobro organizovali. Prijemni održavamo na Sajmu u praktično idealnim uslovima. Sa nestrpljenjem očekujemo nove, pametne, mlade ljude koji bi trebalo da predstavljaju budućnost ove zemlje”, rekao je on.

Na pitanje da li postoji bojazan da će budući studenti doći sa manjim znanjem, imajući u vidu da su srednje škole u prethodne dve godine funkcionisale drugačije zbog pandemije koronavirusa, Tomašević je rekao da postoji određena briga.

“Nastavni proces u srednjim školama nije bio kao i ranije. Međutim, kandidati koji pretenduju da dođu kod nas se ne oslanjaju samo na znanja koja dobijaju tamo, već se pripremaju vrlo ozbiljno”, kaže on.

Ilija Todorović kaže da su studentske organizacije uključene u rad fakulteta tokom prijemnog ispita.

Foto printscreen NOVA S

“Studentske organizacije učestvuju u promociji fakulteta, pomažu prikupljanju prijava, organizovanju prijemnih ispita. Mislim da imamo važnu ulogu. Mislim da srednjoškolci nemaju jasnu predstavu šta znači studirati i doći na jedan veliki univerzitet, tako da se moramo više aktivirati na predstavljanju naših fakulteta. Podaci govori da dosta ljudi odustane nakon prve godine fakulteta, što je rezultat činjenice da ne znaju šta znači studirati i zato mislim da je naš zadatak da se više posvetimo informisanju”, poručuje on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar