Foto: SPC/Goran Srdanov/Nova.rs

Na ovonedeljnom saboru u Beogradu, Sinod Srpske pravoslavne crkve je doneo tri važne odluke.

One se odnose na nova postavljanjenja episkopa u tri važne eparhije.

Novi episkop Eparhije šabačke biće predsednik Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Jerotije, episkop Justin – vikarni episkop patrijarha Porfirija – biće episkop Eparhije zapadnoevropske sa sedištem u Parizu, a episkop zagrebačko-ljubljanski još godinu dana ostaje sam patrijarh Porfirije, saznaje Nova.rs.

Biografije episkopa

Justin Jeremić rođen je 1982. godine u Rumi. Još 2002. zamonašio se u fruškogorskom manastiru Velika Remeta. Nakon toga rukopoložen je u čin jerođakona. U čin arhimandrita rukopoložen je 2016. godine.

episkop Justin Foto: SPC

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 29. maja 2021. godine izabrao za vikarnog episkopa hvostanskog. Rukopoložen je za episkopa 12. septembra 2021. u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Episkop Jerotej rođen je 1971. godine u Sremskoj Mitrovici. Završio je Višu elektrotehničku školu, a 1998. pristupio je bratstvu manastira Svetih Arhangela u Kovilju. Završio je Bogoslovski fakultet, a nakon blagoslova episkopa bačkog Irineja,  odlazi u Atinu na usavršavanje. U čin jerođakona rukopoložio ga je tadašnji episkop, a sada patrijarh Porfirije, a u čin jeromonaha episkop bački Irinej 2018. godine.

episkop Jerotej Foto: SPC

Na redovnom zasedanju Sabora SPS 2021. godine, izabran je za vikara patrijarha Porfirija sa titulom episkop toplički.

BONUS VIDEO: SPC – i verski i politički akter? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare