Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gradska uprava Kragujevca, posle brojnih afera sa sumnjivim biografijama i falsifikovanim dokumentima o radnom iskustvu visokih funkcionera, odlučila je da proveri sve diplome svojih zaposlenih. Na proveri će biti preko 600 diploma, a gradska većnica za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković, izjavila je danas novinarima "da neće biti zaštićenih", pojašnjavajuči da će po sili zakona, svima koji poseduju diplome stečene nelegalnim putem, biti raskinut ugovor o radu.

Do sada je „na proveru validnosti“ poslato oko 600 diploma gradskih službenika, a većnica za lokalnu samoupravu navodi da je ostalo još „nešto malo diploma“ da se pošalje u Ministarstvo prosvete, kako bi „aspolutno svaka diploma“ bila proverena. Ona je rekla da će stručna sprema biti proverena za svih 660 zaposlenih u Gradskoj upravi.

Većnica Sanja Tucaković je izjavila novinarima da su gradski zvaničnici poslednjih meseci dobijali „signale“ da pojedini zaposleni ne poseduju odgovarajuće i validne diplome, dodajući da su informacije o sumnjivom diplomama podjednako stizale od zaposlenih u gradskoj upravi, ali i od građana Kragujevca.

Međutim, ona nije mogla precizno da odgovori za koliko sumnjivih diploma su stigle prijave, dodajući da je sada „najpošteniji način prema građanima“ da se provere apsolutno sve diplome.

„Razvrstali smo sve zaposlene prema obrazovnoj instituciji kod koje su stekli diplomu koja se vodi u našoj kadrovskoj evidenciji. Kod onih kod kojih bude ustanovljeno da diplome nisu legalne, ili da nisu izdate od strane akreditovanih institicuja, ili da su kupljene, lažne, šta god… po sili zakona sledi prestanak radnog odnosa. Niko od nas neće biti zaštićen, to nije naša odluka, takav je zakon i to ćemo poštovati“ izjavila je Tucaković, dodajući da ne može precizno da odgovori koliko će dugo trajati provera kao i da sada sve zavisi od Ministarstva prosvete.

Na pitanje novinara zbog čega provera stečenih diploma gradskih službenika nije urađena ranije, Tucaković se pravdala rečima „da su ona i gradonačenik na sadašnjim pozicijama tek pet meseci“ i da ne zna zbog čega to ranije nije urađeno.

Foto:kragujevac.rs

„Mi o ovome pričamo već dva – tri meseca, međutim bila je korona, pa nismo mogli ranije sve da realizujemo. Hteli smo da se konsultujemo i zbog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, jer pristup diplomama ne može da ima bilo ko, već samo zaposleni u našoj službi za ljudske resurse. Mi smo sad proceduru provere validnosti diploma uveli kao pravilo i od sada ćemo prilkom svakog zasnivanja radnog odnosa proveravati validnost diploma. Zbog čega to nije urađeno ranije, ne mogu da vam odgovorim. Verovatno su postojali neki drugi prioriteti, ali smo mi sada odlučili da na ovaj način uređujemo sistem“ zaključila je Tucaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar